1. Por umyć, odkroić zieloną część i korzenie. Pozostałą część przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paski. Kalarepy i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Do garnka wlać oliwę, tak by pokryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić por, a gdy zmięknie dodać kalarepę i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podsmażać przez 15-20 minut, po czym zalać gorącym bulionem.
3. Zupę zblendować na gładko i studzić przez 10 minut. Wlać śmietankę, tahini i raz jeszcze zblendować zupę. Całość przez kilka minut podgrzewać.
4. Zupę wyłożyć do głębokiego talerza, posypać obficie świeżym siekanym koperkiem i ziarnami sezamu.
1. Por umyć, odkroić zieloną część i korzenie. Pozostałą część przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paski. Kalarepy i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Do garnka wlać oliwę, tak by pokryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić por, a gdy zmięknie dodać kalarepę i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podsmażać przez 15-20 minut, po czym zalać gorącym bulionem.
3. Zupę zblendować na gładko i studzić przez 10 minut. Wlać śmietankę, tahini i raz jeszcze zblendować zupę. Całość przez kilka minut podgrzewać.
4. Zupę wyłożyć do głębokiego talerza, posypać obficie świeżym siekanym koperkiem i ziarnami sezamu.