Menu

Zupa dyniowo-orzechowa z kaszą jaglaną, groszkiem i słonecznikiem

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg dyni
  • duża pietruszka
  • kawałek pora
  • garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • łyżka kaszy jaglanej
  • masło orzechowe naturalne
  • przyprawy
  • nasiona słonecznika (świeżo łuskane)
  • mleko (ewentualnie)

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię, pietruszkę i pora umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren kolorowego pieprzu. Zagotować.
Dodać pół łyżeczki soli i opłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza zacznie się rozgotowywać. Często mieszać.
Dodać czubatą łyżkę masła orzechowego i szczyptę kardamonu, zmiksować, postawić z powrotem na ogniu i wrzucić garść zielonego groszku. Gotować kilka minut (groszek powinien być lekko twardy).
Podawać ze świeżo obranymi nasionami słonecznika, można zaproponować dodatek mleka.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię, pietruszkę i pora umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren kolorowego pieprzu. Zagotować.
Dodać pół łyżeczki soli i opłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza zacznie się rozgotowywać. Często mieszać.
Dodać czubatą łyżkę masła orzechowego i szczyptę kardamonu, zmiksować, postawić z powrotem na ogniu i wrzucić garść zielonego groszku. Gotować kilka minut (groszek powinien być lekko twardy).
Podawać ze świeżo obranymi nasionami słonecznika, można zaproponować dodatek mleka.

Inne przepisy tego autora