Dynię, pietruszkę i pora umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren kolorowego pieprzu. Zagotować.
Dodać pół łyżeczki soli i opłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza zacznie się rozgotowywać. Często mieszać.
Dodać czubatą łyżkę masła orzechowego i szczyptę kardamonu, zmiksować, postawić z powrotem na ogniu i wrzucić garść zielonego groszku. Gotować kilka minut (groszek powinien być lekko twardy).
Podawać ze świeżo obranymi nasionami słonecznika, można zaproponować dodatek mleka.
Dynię, pietruszkę i pora umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren kolorowego pieprzu. Zagotować.
Dodać pół łyżeczki soli i opłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza zacznie się rozgotowywać. Często mieszać.
Dodać czubatą łyżkę masła orzechowego i szczyptę kardamonu, zmiksować, postawić z powrotem na ogniu i wrzucić garść zielonego groszku. Gotować kilka minut (groszek powinien być lekko twardy).
Podawać ze świeżo obranymi nasionami słonecznika, można zaproponować dodatek mleka.