Menu

Zimowe ciasto czekoladowe z masłem migdałowym

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 łyżki masła migdałowego (Primavika)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 150 g oleju kokosowego (w zastępstwie można użyć klasycznego masła)
  • 2 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 1 szklanka cukru brązowego lub ksylitolu
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka (może być mleko migdałowe lub sojowe)

Jak przygotować

Krok po kroku

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, masło migdałowe, cukier brązowy, tabliczkę czekolady, miód, cynamon oraz kakao.
Gdy masa będzie płynna i cukier się rozpuści, dodajemy szklankę mleka. Chwilę razem gotujemy na bardzo małym ogniu. Ściągamy garnek z palnika i dodajemy żółtka jaj oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka jaj ze szczyptą soli.
Łączymy białka jaj delikatnie mieszając z czekoladową masą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, masło migdałowe, cukier brązowy, tabliczkę czekolady, miód, cynamon oraz kakao.
Gdy masa będzie płynna i cukier się rozpuści, dodajemy szklankę mleka. Chwilę razem gotujemy na bardzo małym ogniu. Ściągamy garnek z palnika i dodajemy żółtka jaj oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka jaj ze szczyptą soli.
Łączymy białka jaj delikatnie mieszając z czekoladową masą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Inne przepisy tego autora