Menu

Zimowa owsianka orzechowa

Przepis z bloga: grochemogarnek.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła laskowego Primavika
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: garść orzechów (pekany, włoskie, migdały itp.), 2 łyżki syropu klonowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Mleko wlać do garnka i gotować około 2 minuty. Po tym czasie wrzucić płatki owsiane i od czasu do czasu mieszając zagotować.
2. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotujących się płatków razem z syropem klonowym, cynamonem i solą.
3. Całość mieszać gotując, aż owsianka zrobi się gęsta.
4. Dodać do owsianki masło laskowe, wymieszać lekko podgrzewając i gotowe.
5. Dodatkowo przygotować orzechy „w karmelu” – wybrane orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie dodać syrop klonowy i lekko podrzucając obtoczyć w nim dokładnie orzechy. Jak tylko syrop dokładnie pokryje wszystkie orzechy, zdjąć je z patelni na talerz i lekko przestudzić przed udekorowaniem owsianki.

Wykorzystano

Masło z laskowych prażone

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Mleko wlać do garnka i gotować około 2 minuty. Po tym czasie wrzucić płatki owsiane i od czasu do czasu mieszając zagotować.
2. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotujących się płatków razem z syropem klonowym, cynamonem i solą.
3. Całość mieszać gotując, aż owsianka zrobi się gęsta.
4. Dodać do owsianki masło laskowe, wymieszać lekko podgrzewając i gotowe.
5. Dodatkowo przygotować orzechy „w karmelu” – wybrane orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie dodać syrop klonowy i lekko podrzucając obtoczyć w nim dokładnie orzechy. Jak tylko syrop dokładnie pokryje wszystkie orzechy, zdjąć je z patelni na talerz i lekko przestudzić przed udekorowaniem owsianki.

Inne przepisy od Grochem o Garnek