Szpinak i jarmuż umyć, od szpinaku oderwać ogonki, a od jarmużu twarde łodygi. Szpinak wrzucić do miski w całości jeśli mamy drobne listki, a jeśli duże - najłatwiej je pociąć nożyczkami. Jarmuż pokroić w drobniutkie kawałki (jest dość twardy). Pokroić paprykę w kostkę a oliwki w plasterki Wrzucić wszystko do miski, dosypać słonecznik oraz resztę bakalii, jeśli ich używamy. Doprawić do smaku pieprzem. Przygotować sos: masło orzechowe podgrzać w garnuszku z odrobiną wody, tak by lekko się rozpuściło. Lekko ostudzić i wymieszać z łyżką oleju lnianego (lub więcej, do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Doprawić solą. Wymieszać sos z sałatką i odstawić na chwilę, tak by składniki się przegryzły. Smacznego!
Szpinak i jarmuż umyć, od szpinaku oderwać ogonki, a od jarmużu twarde łodygi. Szpinak wrzucić do miski w całości jeśli mamy drobne listki, a jeśli duże - najłatwiej je pociąć nożyczkami. Jarmuż pokroić w drobniutkie kawałki (jest dość twardy). Pokroić paprykę w kostkę a oliwki w plasterki Wrzucić wszystko do miski, dosypać słonecznik oraz resztę bakalii, jeśli ich używamy. Doprawić do smaku pieprzem. Przygotować sos: masło orzechowe podgrzać w garnuszku z odrobiną wody, tak by lekko się rozpuściło. Lekko ostudzić i wymieszać z łyżką oleju lnianego (lub więcej, do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Doprawić solą. Wymieszać sos z sałatką i odstawić na chwilę, tak by składniki się przegryzły. Smacznego!