Menu

Zdrowe ciasteczka sezamowe słodzone agawą

  • Czas: 30
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • słonecznik do posypania ciasteczek
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 30 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 150 g masła sezamowego z agawą firmy Primavika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki pszennej

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę pszenną i owsianą mieszamy z sodą. Masło ucieramy z masłem sezamowym. Dodajemy łyżkę brązowego cukru i 1 duże jajko. Masę mieszamy z mąką do połączenia składników – najlepiej użyć do tego miksera. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką przygotowaną masę, zostawiając ok. 3 cm odstępy między formowanymi ciasteczkami. Nasze ciastka posypujemy z wierzchu pestkami słonecznika lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Studzimy i podajemy z mlekiem lub kawą.

Wykorzystano

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę pszenną i owsianą mieszamy z sodą. Masło ucieramy z masłem sezamowym. Dodajemy łyżkę brązowego cukru i 1 duże jajko. Masę mieszamy z mąką do połączenia składników – najlepiej użyć do tego miksera. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką przygotowaną masę, zostawiając ok. 3 cm odstępy między formowanymi ciasteczkami. Nasze ciastka posypujemy z wierzchu pestkami słonecznika lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Studzimy i podajemy z mlekiem lub kawą.