Cebulę i chilli drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmażyć kolejne kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę wegusie razem z sosem. Podsmażyć całość. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Dusić aż nadmiar płynów wyparuje. W tym czasie ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler obrać, pokroić na osiem części. Następnie ugotować w mleku.
Połowę zawartości patelni wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, następnie połowę kaszy gryczanej. Czynność powtórzyć jeszcze raz.
Ugotowany seler zmiksować lub przepuścić przez praskę do ziemniaków i utrzeć z serem, dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu na gładką masę. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Cebulę i chilli drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmażyć kolejne kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę wegusie razem z sosem. Podsmażyć całość. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Dusić aż nadmiar płynów wyparuje. W tym czasie ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler obrać, pokroić na osiem części. Następnie ugotować w mleku.
Połowę zawartości patelni wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, następnie połowę kaszy gryczanej. Czynność powtórzyć jeszcze raz.
Ugotowany seler zmiksować lub przepuścić przez praskę do ziemniaków i utrzeć z serem, dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu na gładką masę. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.