Menu

Zapiekanka z wegetariańskimi sznycelkami i kaszą gryczaną

Przepis z bloga: piotrkucharski.com
  • Czas: 60
  • Osób: 3
  • Trudność: trudne
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 duży seler
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 słoiki sznycelków a'la cielęcych "Weguś"
  • Mleko
  • 50 g parmezanu
  • Olej z pestek winogron, gałka muszkatałowa
  • Sól, pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

Cebulę i chilli drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmażyć kolejne kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę wegusie razem z sosem. Podsmażyć całość. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Dusić aż nadmiar płynów wyparuje. W tym czasie ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler obrać, pokroić na osiem części. Następnie ugotować w mleku.
Połowę zawartości patelni wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, następnie połowę kaszy gryczanej. Czynność powtórzyć jeszcze raz.
Ugotowany seler zmiksować lub przepuścić przez praskę do ziemniaków i utrzeć z serem, dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu na gładką masę. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.

Wykorzystano

Sznycelki wegetariańskie a' la cielęce "Weguś" Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Cebulę i chilli drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmażyć kolejne kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę wegusie razem z sosem. Podsmażyć całość. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Dusić aż nadmiar płynów wyparuje. W tym czasie ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler obrać, pokroić na osiem części. Następnie ugotować w mleku.
Połowę zawartości patelni wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, następnie połowę kaszy gryczanej. Czynność powtórzyć jeszcze raz.
Ugotowany seler zmiksować lub przepuścić przez praskę do ziemniaków i utrzeć z serem, dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu na gładką masę. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.

Inne przepisy od Piotr Kucharski