Menu

Wegańskie kuleczki owsiane

Przepis z bloga: justcook.blox.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 250 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 150 ml wrzątku
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła orzechowego 100% Primavika
  • 8 łyżek syropu z agawy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej Extra Virgin)
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić.

2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.

3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć.

4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.

OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was!

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić.

2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.

3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć.

4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.

OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was!

Inne przepisy od Just Cook