1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić.
2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.
3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć.
4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was!
1. Płatki owsiane podprażyć na patelni na małym ogniu, z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Ostudzić.
2. Mielone siemię lniane zalać wrzątkiem, pomieszać i odstawić do ostygnięcia.
3. Wiórki kokosowe zblendować na gładką masę, dodać masło orzechowe, połowę syropu i zmiksować. Połączyć z płatkami owsianymi (ręcznie). Następnie dodać ostudzone siemię lniane, resztę syropu z agawy, kakao, aromat waniliowy i łyżkę oleju kokosowego. Raz jeszcze całość dobrze połączyć.
4. Uformować kuleczki (rozmiar według uznania) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
OPCJONALNIE: Kuleczki możecie polać lukrem z dodatkiem łyżki soku z limonki lub cytryny - to podbije ich smak! Taki lukier to niestety nie jest już opcja "bez dodatku cukru". Wybór należy więc do Was!