Krok po kroku:
1. Obieramy i kroimy dynię w małe kawałki, to samo robimy z marchewką.
2. Do garnka z wodą (ilość wody taka by zakryła nasze warzywa) wrzucamy nasze pokrojone marchewki (marchew gotuje się dłużej niż dynia, potrzebuje więcej czasu by być wystarczająco miękka do późniejszego zblendowania).
3. Jeżeli marchewka robi się już miękka do dorzucamy pokrojoną dynię.
4. Gotujemy warzywa do momentu kiedy będą bardzo miękkie (rozpadające się :))
5. Po ugotowaniu warzyw, zmniejszamy podgrzewanie garnka na minimum i blendujemy. Kolejno dodajemy masło z nerkowców Primavika, gęste mleko kokosowe, odrobinę imbiru oraz papryki czerwonej ostrej (te przyprawy dodają lekkiej ostrości, ale też odpowiednio wyrównują smaki i nadają potrawie charakteru) i blendujemy całość.
6. Gotowy krem z dynii nałożony do odpowiedniego naczynia (miseczka, talerz) polecam posypać dodatkowo pestkami dynii oraz delikatnie polać sosem balsamicznym.
Pyszka!
Krok po kroku:
1. Obieramy i kroimy dynię w małe kawałki, to samo robimy z marchewką.
2. Do garnka z wodą (ilość wody taka by zakryła nasze warzywa) wrzucamy nasze pokrojone marchewki (marchew gotuje się dłużej niż dynia, potrzebuje więcej czasu by być wystarczająco miękka do późniejszego zblendowania).
3. Jeżeli marchewka robi się już miękka do dorzucamy pokrojoną dynię.
4. Gotujemy warzywa do momentu kiedy będą bardzo miękkie (rozpadające się :))
5. Po ugotowaniu warzyw, zmniejszamy podgrzewanie garnka na minimum i blendujemy. Kolejno dodajemy masło z nerkowców Primavika, gęste mleko kokosowe, odrobinę imbiru oraz papryki czerwonej ostrej (te przyprawy dodają lekkiej ostrości, ale też odpowiednio wyrównują smaki i nadają potrawie charakteru) i blendujemy całość.
6. Gotowy krem z dynii nałożony do odpowiedniego naczynia (miseczka, talerz) polecam posypać dodatkowo pestkami dynii oraz delikatnie polać sosem balsamicznym.
Pyszka!