Menu

Wegańskie brownie bezglutenowe

  • Czas: 30
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 szkl mąki gryczanej,
  • 1 szkl mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę),
  • 3/4 szkl wody gazowanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli jesteście bezglutenowcami pamiętajcie o dodaniu bezglutenowego!)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub mniej, jesli lubicie wytrawne ciasta),
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu.

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę gryczaną i migdałową przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać mleko kokosowe i olej, wymieszać do połączenia składników.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia.

Do ciasta dodać lekko przesudzoną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby woda połączyła się z ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone.

Masło orzechowe wymieszane z syropem bądź miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę oleju.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto. Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii masła orzechowego.

Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 20minut.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę gryczaną i migdałową przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać mleko kokosowe i olej, wymieszać do połączenia składników.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia.

Do ciasta dodać lekko przesudzoną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby woda połączyła się z ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone.

Masło orzechowe wymieszane z syropem bądź miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę oleju.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto. Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii masła orzechowego.

Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 20minut.

Inne przepisy tego autora