Mąkę gryczaną i migdałową przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać mleko kokosowe i olej, wymieszać do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia.
Do ciasta dodać lekko przesudzoną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby woda połączyła się z ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone.
Masło orzechowe wymieszane z syropem bądź miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę oleju.
Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto. Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii masła orzechowego.
Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 20minut.
Mąkę gryczaną i migdałową przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać mleko kokosowe i olej, wymieszać do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia.
Do ciasta dodać lekko przesudzoną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby woda połączyła się z ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone.
Masło orzechowe wymieszane z syropem bądź miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę oleju.
Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto. Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii masła orzechowego.
Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 20minut.