Menu

Wegański tort czekoladowo orzechowy

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • •2 paczki ciastek zbożowych (bez składników odzwierzęcych)
  • •1/2 słoiczka Tahini
  • •1 budyń waniliowy
  • •800 ml mleka sojowego
  • •1 tabliczka gorzkiej czekolady (odłożyć jedną kostkę)
  • •3 łyżki kaszki manny
  • •1/4 słoiczka masła orzechowego (bez soli i cukru)
  • •1 łyżeczka cukru trzcinowego

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Pierwsza warstwa – spód tortu

Całą paczkę ciastek zbożowych drobno rozkruszyć. Dodać 1/4 słoiczka Tahini i wymieszać na zwartą masę. Wyłożyć na spód tortownicy i mocno ugnieść.

2. Druga warstwa – czekoladowa

W 400 ml mleka sojowego zrobić budyń waniliowy. Po zgęstnieniu dodać roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać. Wylać na spód tortu. Odstawić w lodówce do stężenia.

3. Trzecia warstwa – ciastkowa

Drugą paczkę ciastek zbożowych również drobno rozkruszy. Dodać 1/4 słoiczka Tahini i wymieszać na zwartą masę. Wyłożyć na czekoladową warstwę.

4. Czwarta warstwa – jasna

Do 400 ml mleka sojowego dodać 1/4 słoiczka masła orzechowego. Dokładnie wymieszać, by masło roztopiło się. Dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i 3 łyżki kaszki manny. Mieszać do zgęstnienia. Zblenderować. Wylać na trzecią warstwę tortu. Odstawić w lodówce do stężenia.

Wierzch tortu przeprószyć, startą na małych oczkach, jedną kostką gorzkiej czekolady.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Pierwsza warstwa – spód tortu

Całą paczkę ciastek zbożowych drobno rozkruszyć. Dodać 1/4 słoiczka Tahini i wymieszać na zwartą masę. Wyłożyć na spód tortownicy i mocno ugnieść.

2. Druga warstwa – czekoladowa

W 400 ml mleka sojowego zrobić budyń waniliowy. Po zgęstnieniu dodać roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać. Wylać na spód tortu. Odstawić w lodówce do stężenia.

3. Trzecia warstwa – ciastkowa

Drugą paczkę ciastek zbożowych również drobno rozkruszy. Dodać 1/4 słoiczka Tahini i wymieszać na zwartą masę. Wyłożyć na czekoladową warstwę.

4. Czwarta warstwa – jasna

Do 400 ml mleka sojowego dodać 1/4 słoiczka masła orzechowego. Dokładnie wymieszać, by masło roztopiło się. Dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i 3 łyżki kaszki manny. Mieszać do zgęstnienia. Zblenderować. Wylać na trzecią warstwę tortu. Odstawić w lodówce do stężenia.

Wierzch tortu przeprószyć, startą na małych oczkach, jedną kostką gorzkiej czekolady.

Inne przepisy tego autora