Menu

Wegański orzechowy torcik lodowy

Przepis z bloga: cotakpachnie.com.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Na spód: 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów), 1/4 szklanki karobu (ew, kakao), 1/4 szklanki syropu klonowego, 3 łyżki oleju kokosowego, szczypta soli
  • Na masę orzechową: 1 szklanka masła orzechowego, 3/4 szklanki orzechowego mleka roślinnego (ew wody), 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, niecała łyżeczka soli morskiej (jeśli używacie solonego masła, wtedy 1/4 łyżeczki)
  • Polewa karobowa: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki karobu

Jak przygotować

Krok po kroku

Dno 18cm tortownicy wyłożyć pergaminem. (Możecie użyć większej średnicy, jednak wtedy torcik będzie dużo niższy).
Wszystkie składniki na spód wymieszać na jednolitą masę (ja zrobiłam to blenderem), wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć.
Składniki na masę orzechową również zblenderować na gładką masę, którą wylać na spód. Włożyć do zamrażalnika na 4-6 godzin.
Po tym czasie wyjąć torcik z zamrażalki, polać wegańską polewą (wszystkie składniki podgrzać do otrzymania gładkiej polewy), która pod wpływem zimnej masy od razu się zsiądzie.
Jeść 15 minut po wyjęciu z zamrażalki.

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Dno 18cm tortownicy wyłożyć pergaminem. (Możecie użyć większej średnicy, jednak wtedy torcik będzie dużo niższy).
Wszystkie składniki na spód wymieszać na jednolitą masę (ja zrobiłam to blenderem), wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć.
Składniki na masę orzechową również zblenderować na gładką masę, którą wylać na spód. Włożyć do zamrażalnika na 4-6 godzin.
Po tym czasie wyjąć torcik z zamrażalki, polać wegańską polewą (wszystkie składniki podgrzać do otrzymania gładkiej polewy), która pod wpływem zimnej masy od razu się zsiądzie.
Jeść 15 minut po wyjęciu z zamrażalki.

Inne przepisy od Co Tak Pachnie?