Menu

Warzywa po afrykańsku w sosie orzechowym

Przepis z bloga: piotrkucharski.com
  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 340 g masła orzechowego bez soli i bez cukru Primavika
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 cukinie
  • 3 duże marchewki
  • 1 bakłażan
  • 4 słodkie ziemniaki
  • 2 słodkie papryki
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • świeża kolendra
  • cząstki limonki

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze orzechowym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać bulionem wymieszanym z masłem orzechowym i dusić aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów.
Podawać z ryżem posypane posiekaną kolendrą, i cząstkami limonki na wierzchu.

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze orzechowym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać bulionem wymieszanym z masłem orzechowym i dusić aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów.
Podawać z ryżem posypane posiekaną kolendrą, i cząstkami limonki na wierzchu.

Inne przepisy od Piotr Kucharski