Menu

Tort z masą twarogowo-sezamową

Przepis z bloga: magicznykociolek.blox.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Biszkopt: 6 sporych jajek temp. pokojowa 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 70-80dag mielonego twarogu 185g masła sezamowego (Primvika) 185g tahini (Primavika) 1/2 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • Dodatkowo: ok. 100ml przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia biszkopta trochę kakao lub czekolady w proszku

Jak przygotować

Krok po kroku

Blachę smarujemy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę (jajka wyraźnie powinny zwiększyć swoją objętość). Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak by piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-25 minut. Studzimy najpierw przez ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie na kratce.
Twaróg miksujemy stopniowo dodając masło sezamowe oraz tahini. Na końcu miksując na najwolniejszych obrotach stopniowo wsypujemy cukier puder do smaku.
Ostudzony biszkopt kroimy pionowo na pół a następnie każdą połówkę w poprzek (powstaną cztery placki). Do formy układamy pierwszy placek, nasączamy go 1/4 ilości wody i rozsmarowujemy 1/3 masy. Kładziemy drugi placek i powtarzamy z nasączaniem oraz masą. Następnie trzeci i czwarty placek (ostatni placek również nasączamy i dopiero potem nasączoną stroną do dołu układamy na reszcie). Na samym końcu tort posypujemy z sitka kakao lub czekoladą w proszku.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Blachę smarujemy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę (jajka wyraźnie powinny zwiększyć swoją objętość). Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak by piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-25 minut. Studzimy najpierw przez ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie na kratce.
Twaróg miksujemy stopniowo dodając masło sezamowe oraz tahini. Na końcu miksując na najwolniejszych obrotach stopniowo wsypujemy cukier puder do smaku.
Ostudzony biszkopt kroimy pionowo na pół a następnie każdą połówkę w poprzek (powstaną cztery placki). Do formy układamy pierwszy placek, nasączamy go 1/4 ilości wody i rozsmarowujemy 1/3 masy. Kładziemy drugi placek i powtarzamy z nasączaniem oraz masą. Następnie trzeci i czwarty placek (ostatni placek również nasączamy i dopiero potem nasączoną stroną do dołu układamy na reszcie). Na samym końcu tort posypujemy z sitka kakao lub czekoladą w proszku.

Inne przepisy od Magiczny Kociołek