Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy cukier, kakao i wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.
Orzechowa kołderka + dodatki
Spód ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy drugim blatem.
Pozostałe składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewając, doprowadzamy do wrzenia.
Gorące orzechy wykładamy na wierzch ciasta.
Chłodzimy w lodówce ok. 1h.
Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy cukier, kakao i wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.
Orzechowa kołderka + dodatki
Spód ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy drugim blatem.
Pozostałe składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewając, doprowadzamy do wrzenia.
Gorące orzechy wykładamy na wierzch ciasta.
Chłodzimy w lodówce ok. 1h.