1. Jarmuż obrywamy z łodyg i drobno kroimy/rwiemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy jarmuż na pół minuty. Następnie płuczemy pod zimną wodą. Odcedzamy. Polewamy kilkoma kroplami oleju z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy. Pomidory drobno kroimy. Figi kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
2. Tofu odsączamy z zalewy. Obwijamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na nim coś ciężkiego (słoik z mąką). Po 10 minutach odwijamy tofu z ręcznika. Dzięki temu tofu zostanie pozbawione wody i łatwiej będzie chłonąć inne smaki. Rozgniatamy tofu widelcem, dodajemy ocet, sok z cytryny , przyprawy i mleko. Dodajemy pokrojone pomidory.Odstawiamy.
3. W zależności od rozmiaru tarty (na zdjęciu duże) ciasto filo kroimy na pół lub na ćwiartki. Następnie smarujemy pierwszy płat olejem z suszonych pomidorów, kładziemy na nim drugi, który również smarujemy. Postępujemy tak samo z trzecim i czwartym płatem. Na czwartym posmarowanym płacie układamy jarmuż, następnie serek z tofu i na koniec figi. Zawijamy najpierw dłuższe boki, następnie krótsze. Gdyby nie chciały się trzymać- smarujemy dodatkowo olejem. Postępujemy tak z pozostałymi 2 lub 5 tartami.
4. Pieczemy w 180C przez 6-8 minut, aż ciasto filo będzie złociste. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając masło migdałowe z wodą (dodajemy stopniowo). Doprawiamy solą.
Gotowe tarty polewamy sosem.
1. Jarmuż obrywamy z łodyg i drobno kroimy/rwiemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy jarmuż na pół minuty. Następnie płuczemy pod zimną wodą. Odcedzamy. Polewamy kilkoma kroplami oleju z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy. Pomidory drobno kroimy. Figi kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
2. Tofu odsączamy z zalewy. Obwijamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na nim coś ciężkiego (słoik z mąką). Po 10 minutach odwijamy tofu z ręcznika. Dzięki temu tofu zostanie pozbawione wody i łatwiej będzie chłonąć inne smaki. Rozgniatamy tofu widelcem, dodajemy ocet, sok z cytryny , przyprawy i mleko. Dodajemy pokrojone pomidory.Odstawiamy.
3. W zależności od rozmiaru tarty (na zdjęciu duże) ciasto filo kroimy na pół lub na ćwiartki. Następnie smarujemy pierwszy płat olejem z suszonych pomidorów, kładziemy na nim drugi, który również smarujemy. Postępujemy tak samo z trzecim i czwartym płatem. Na czwartym posmarowanym płacie układamy jarmuż, następnie serek z tofu i na koniec figi. Zawijamy najpierw dłuższe boki, następnie krótsze. Gdyby nie chciały się trzymać- smarujemy dodatkowo olejem. Postępujemy tak z pozostałymi 2 lub 5 tartami.
4. Pieczemy w 180C przez 6-8 minut, aż ciasto filo będzie złociste. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając masło migdałowe z wodą (dodajemy stopniowo). Doprawiamy solą.
Gotowe tarty polewamy sosem.