Menu

Tarta paprykowa

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 120
  • Osób: 3
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki na ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, 1 żółtko, 60 g zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli.
  • Składniki na farsz: 1 słoik Sznycelków wegetariańskich a'la cielęcych Primavika, 1 duża czerwona papryka, 1 cebula, 200 g śmietany 18%, 3 żółtka, pieprz, sól, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki czosnku mielonego, 1 łyżka majeranku, 2 łyżki oleju rzepakowego.

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Zagniatać przez chwilę. Dodać żółtko, wodę i sól. Zagniatać, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkować i przenieść do formy na tartę. Wykleić spód i boki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut.

W tym czasie przygotować farsz: śmietanę wymieszać z żółtkami i przyprawami. Sznycelki odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulkę i paprykę i przez chwilę podsmażyć, aż papryka stanie się lekko miękka.

Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto. Wyłożyć na nie sznycelki i paprykę z cebulką. Zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika na pół godziny.

Wykorzystano

Sznycelki wegetariańskie a' la cielęce "Weguś" Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Zagniatać przez chwilę. Dodać żółtko, wodę i sól. Zagniatać, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wałkować i przenieść do formy na tartę. Wykleić spód i boki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut.

W tym czasie przygotować farsz: śmietanę wymieszać z żółtkami i przyprawami. Sznycelki odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulkę i paprykę i przez chwilę podsmażyć, aż papryka stanie się lekko miękka.

Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto. Wyłożyć na nie sznycelki i paprykę z cebulką. Zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika na pół godziny.

Inne przepisy od PyszneWege