Do przygotowania tej potrawy powinno się użyć specjalnego glinianego naczynia (tadżin), można jednak także przygotować ją w głębokim garnku.
Najpierw obieramy i kroimy dynię na małe cząstki, nacieramy ją oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku ok 20-30 minut.
Rozgrzewamy garnek, prażymy ziarna kminu rzymskiego i kolendry ok. minuty, następnie rozgniatamy je drewnianą łyżką. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy posiekaną dużą cebulę i zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy - szczyptę cynamonu, łyżkę startego korzenia imbiru, łyżkę curry i kurkumy oraz inne (ja dodaję jeszcze moją ulubioną mieszankę masali). Podsmażamy chwilę. Dodajemy passatę lub pomidory z puszki, pokrojone warzywa według uznania, cieciorkę z sosem ze słoika. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie dodajemy upieczoną dynię i dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i - jeśli ktoś lubi - papryczkami chilli.
Podajemy z kaszą kuskus, ryżem lub plackami Naan i mango lassi.
Smacznego!
Do przygotowania tej potrawy powinno się użyć specjalnego glinianego naczynia (tadżin), można jednak także przygotować ją w głębokim garnku.
Najpierw obieramy i kroimy dynię na małe cząstki, nacieramy ją oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku ok 20-30 minut.
Rozgrzewamy garnek, prażymy ziarna kminu rzymskiego i kolendry ok. minuty, następnie rozgniatamy je drewnianą łyżką. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy posiekaną dużą cebulę i zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy - szczyptę cynamonu, łyżkę startego korzenia imbiru, łyżkę curry i kurkumy oraz inne (ja dodaję jeszcze moją ulubioną mieszankę masali). Podsmażamy chwilę. Dodajemy passatę lub pomidory z puszki, pokrojone warzywa według uznania, cieciorkę z sosem ze słoika. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie dodajemy upieczoną dynię i dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i - jeśli ktoś lubi - papryczkami chilli.
Podajemy z kaszą kuskus, ryżem lub plackami Naan i mango lassi.
Smacznego!