Menu

Szybkie pierniczki migdałowe

Przepis z bloga: jadlonomia.com
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1/3 - 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2 łupiny kardamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego lub białego
  • 3 łyżki masła migdałowego Primavika
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak przygotować

Krok po kroku

W niedużym rondelku podgrzać mleko, syrop klonowy, skórkę pomarańczową oraz kardamon, doprowadzić do wrzenia i odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Po tym czasie wyłowić łupiny kardamonu i wyrzucić.
W międzyczasie w misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę piernikową i sól. Następnie do miski wlać gorące mleko, dodać cukier, masło migdałowe oraz sodę i rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Piernik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, wałkować i wykrawać pierniczki.
Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8 - 15 minut w zależności od wielkości wykrojonych ciasteczek.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W niedużym rondelku podgrzać mleko, syrop klonowy, skórkę pomarańczową oraz kardamon, doprowadzić do wrzenia i odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Po tym czasie wyłowić łupiny kardamonu i wyrzucić.
W międzyczasie w misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę piernikową i sól. Następnie do miski wlać gorące mleko, dodać cukier, masło migdałowe oraz sodę i rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Piernik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, wałkować i wykrawać pierniczki.
Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8 - 15 minut w zależności od wielkości wykrojonych ciasteczek.

Inne przepisy od Jadłonomia