Menu

Szarlotka orzechowa

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu
  • 1 kg jabłek
  • masło orzechowe naturalne

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać jajka i śmietaną, szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Obrać jabłka, rozprażyć w garnku z odrobiną wody (ale tak, aby pozostały jeszcze widoczne kawałki jabłek), przestudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkować i przenieść do blachy. Posmarować masłem orzechowym, nałożyć mus jabłkowy. Rozwałkować drugą część ciasta, położyć na wierzchu.
Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać jajka i śmietaną, szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Obrać jabłka, rozprażyć w garnku z odrobiną wody (ale tak, aby pozostały jeszcze widoczne kawałki jabłek), przestudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkować i przenieść do blachy. Posmarować masłem orzechowym, nałożyć mus jabłkowy. Rozwałkować drugą część ciasta, położyć na wierzchu.
Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni.

Inne przepisy tego autora