Podsmaż poszatkowaną cebulkę, pod koniec smażenia dodaj również czosnek. Pieczarki oczyść, obierz, zasyp solą. Odcedź po 10 minutach i dodaj do cebulki. Dodaj oliwy. Duś kilkanaście minut aż zmiękną. Dopraw sosem sojowym. Zawartość słoiczka z Strogonowem przełóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu. Do zupy dodaj cebulkę z pieczarkami, musztardę i dopraw według swoich upodobań. Zdejmij z ognia i dodaj ogórki pokrojone w talarki. Podawaj z natką pietruszki i łyżeczką śmietanki.
Podsmaż poszatkowaną cebulkę, pod koniec smażenia dodaj również czosnek. Pieczarki oczyść, obierz, zasyp solą. Odcedź po 10 minutach i dodaj do cebulki. Dodaj oliwy. Duś kilkanaście minut aż zmiękną. Dopraw sosem sojowym. Zawartość słoiczka z Strogonowem przełóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu. Do zupy dodaj cebulkę z pieczarkami, musztardę i dopraw według swoich upodobań. Zdejmij z ognia i dodaj ogórki pokrojone w talarki. Podawaj z natką pietruszki i łyżeczką śmietanki.