Menu

Sałatka owocowa ze szpinakiem i sezamowym dresingiem

  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 duże twarde jabłko, 1 pomarańcza hiszpańska, 2 sycylijskie pomarańcze, 1 banan, plaster świeżego ananasa, garść świeżego szpinaku, 1 mały granat
  • Składniki dresingu: łyżka miodu, łyżka tahini naturalnego Primavika, łyżka Mirinu (wino japońskie), łyżka soku z cytryny, sok z filetowania pomarańczy
  • Dodatki: garść płatków orkiszowych, łyżka białego sezamu

Jak przygotować

Krok po kroku

Dresing: Wszystkie składniki dresingu zmiksuj w mikserze na gładki sos, pamiętaj by dodać sok z filetowania pomarańczy.

Przygotowanie: Najpierw upraż na suchej patelni płatki orkiszowe, przesyp je do czystego naczynia i na tej samej patelni upraż sezam. Odstaw. Wydrąż nasiona granatu, odfiletuj pomarańcze nad miseczką, sok przyda się do dresingu. Pokrój jabłko, ananasa oraz banana. Całość przełóż do dużej miski, dodaj garść szpinaku i wymieszaj delikatnie by nie podusić zbytnio liści. Polej przygotowanym dresingiem, ponownie wymieszaj i przełóż do miseczek. Posyp uprażonymi płatkami orkiszowymi oraz sezamem i podawaj.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Dresing: Wszystkie składniki dresingu zmiksuj w mikserze na gładki sos, pamiętaj by dodać sok z filetowania pomarańczy.

Przygotowanie: Najpierw upraż na suchej patelni płatki orkiszowe, przesyp je do czystego naczynia i na tej samej patelni upraż sezam. Odstaw. Wydrąż nasiona granatu, odfiletuj pomarańcze nad miseczką, sok przyda się do dresingu. Pokrój jabłko, ananasa oraz banana. Całość przełóż do dużej miski, dodaj garść szpinaku i wymieszaj delikatnie by nie podusić zbytnio liści. Polej przygotowanym dresingiem, ponownie wymieszaj i przełóż do miseczek. Posyp uprażonymi płatkami orkiszowymi oraz sezamem i podawaj.

Inne przepisy od Smaki Alzacji