1. Czekoladę siekamy w drobne kawałeczki. W misce mieszamy suche składniki na muffiny: mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu blendujemy razem syrop z agawy, mleko, olej rzepakowy, masło orzechowe, wanilię i ocet. Szybko przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Dodajemy pokrojoną czekoladę. I znów mieszamy.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180c. Foremki na muffiny smarujemy olejem. Jeśli używamy silikonowych, pomijamy smarowanie. Wykładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Muffiny są gotowe, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Żeby zrobić polewę, w średniej misce ucieramy margarynę przy użyciu miksera, aż będzie kremowa. Dodajemy etapami cukier puder i kakao, miksujemy. Dolewamy powoli mleko, po 1 łyżce i miksujemy, aż uzyskamy ładny, puszysty krem.
4. Wystudzone muffiny smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.
1. Czekoladę siekamy w drobne kawałeczki. W misce mieszamy suche składniki na muffiny: mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu blendujemy razem syrop z agawy, mleko, olej rzepakowy, masło orzechowe, wanilię i ocet. Szybko przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Dodajemy pokrojoną czekoladę. I znów mieszamy.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180c. Foremki na muffiny smarujemy olejem. Jeśli używamy silikonowych, pomijamy smarowanie. Wykładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Muffiny są gotowe, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Żeby zrobić polewę, w średniej misce ucieramy margarynę przy użyciu miksera, aż będzie kremowa. Dodajemy etapami cukier puder i kakao, miksujemy. Dolewamy powoli mleko, po 1 łyżce i miksujemy, aż uzyskamy ładny, puszysty krem.
4. Wystudzone muffiny smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.