Menu

Rozpustne muffiny z masłem orzechowym i czekoladą

Przepis z bloga: readeat.pl
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Muffiny: 2 szklanki (250g) mąki 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (około 115g) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 szklanka syropu z agawy (240ml) 1 szklanka mleka roślinnego (240ml)*** ½ szklanki oleju rzepakowego (120ml) ½ szklanki masła orzechowego Primavika (ok. 100g) 2 łyżeczki ekstraktu wanilliowego 2 łyżeczki octu ryżowego 2 szklanki posiekanej czekolady (ok. 300g)
  • Polewa: ½ szklanki wegańskiej margaryny (115g) 2½ szklanki cukru pudru (250g) ½ szklanki kakao (50g) kilka kropel ekstraktu waniliowego ¼ szklanki mleka roślinnego
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów ziemnych (85g)

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Czekoladę siekamy w drobne kawałeczki. W misce mieszamy suche składniki na muffiny: mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu blendujemy razem syrop z agawy, mleko, olej rzepakowy, masło orzechowe, wanilię i ocet. Szybko przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Dodajemy pokrojoną czekoladę. I znów mieszamy.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180c. Foremki na muffiny smarujemy olejem. Jeśli używamy silikonowych, pomijamy smarowanie. Wykładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Muffiny są gotowe, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Żeby zrobić polewę, w średniej misce ucieramy margarynę przy użyciu miksera, aż będzie kremowa. Dodajemy etapami cukier puder i kakao, miksujemy. Dolewamy powoli mleko, po 1 łyżce i miksujemy, aż uzyskamy ładny, puszysty krem.
4. Wystudzone muffiny smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Czekoladę siekamy w drobne kawałeczki. W misce mieszamy suche składniki na muffiny: mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu blendujemy razem syrop z agawy, mleko, olej rzepakowy, masło orzechowe, wanilię i ocet. Szybko przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Dodajemy pokrojoną czekoladę. I znów mieszamy.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180c. Foremki na muffiny smarujemy olejem. Jeśli używamy silikonowych, pomijamy smarowanie. Wykładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Muffiny są gotowe, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Żeby zrobić polewę, w średniej misce ucieramy margarynę przy użyciu miksera, aż będzie kremowa. Dodajemy etapami cukier puder i kakao, miksujemy. Dolewamy powoli mleko, po 1 łyżce i miksujemy, aż uzyskamy ładny, puszysty krem.
4. Wystudzone muffiny smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Inne przepisy od ReadEat