1. Drożdże rozkruszamy w szklance, delikatnie mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki. Zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy 2 łyżki cukru. W garnku rozpuszczamy masło i łyżeczkę masła sezamowego - zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, mleko, dokładnie mieszając. Ostudzamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko.
3. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszankę mleczno-maślaną i jajko. Zagniatamy i wyrabiamy na blacie około 10 minut - do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, szczelnie przykrywamy i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce - w tym czasie powinno podwoić objętość.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części (otrzymamy 16 rogalików) lub dwie części (8 rogalików). Każdą część zagniatamy w kulę i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 25 cm (w przypadku 4 części) lub na 30 cm (jeśli mamy 2 części ciasta). Koło kroimy na krzyż. Każdy otrzymany trójkąt zawijamy w rulonik zaczynając od podstawy, a kończąc na czubku. Formujemy kształt rogala tak, by czubek rogala był na spodzie, wtedy zapobiegniemy zniekształceniu się rogala podczas pieczenia, dzięki czemu zachowa ładny wygląd. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce do napuszenia się rogalików.
6. Po upływie godziny rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni. Roztrzepujemy jajko z 3 łyżkami mleka. Taką mieszanką obficie smarujemy wierzch rogalików. Posypujemy czarnym makiem. Pieczemy do zarumienienia się rogalików (około 20 minut). Gotowe!
1. Drożdże rozkruszamy w szklance, delikatnie mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki. Zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy 2 łyżki cukru. W garnku rozpuszczamy masło i łyżeczkę masła sezamowego - zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, mleko, dokładnie mieszając. Ostudzamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko.
3. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszankę mleczno-maślaną i jajko. Zagniatamy i wyrabiamy na blacie około 10 minut - do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, szczelnie przykrywamy i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce - w tym czasie powinno podwoić objętość.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części (otrzymamy 16 rogalików) lub dwie części (8 rogalików). Każdą część zagniatamy w kulę i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 25 cm (w przypadku 4 części) lub na 30 cm (jeśli mamy 2 części ciasta). Koło kroimy na krzyż. Każdy otrzymany trójkąt zawijamy w rulonik zaczynając od podstawy, a kończąc na czubku. Formujemy kształt rogala tak, by czubek rogala był na spodzie, wtedy zapobiegniemy zniekształceniu się rogala podczas pieczenia, dzięki czemu zachowa ładny wygląd. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce do napuszenia się rogalików.
6. Po upływie godziny rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni. Roztrzepujemy jajko z 3 łyżkami mleka. Taką mieszanką obficie smarujemy wierzch rogalików. Posypujemy czarnym makiem. Pieczemy do zarumienienia się rogalików (około 20 minut). Gotowe!