Drożdże wymieszać z cukrem, aż się upłynnią. Dodać ciepłą wodę, sól i olej. Wsypać mąkę. Wyrobić starannie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk
dodać trochę mąki).
2) Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką w włożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto należy wyjąć, szybko wyrobić w cienko rozwałkować, zostawiając grubsze brzegi (w przypadku pizzy). Ciasto posmarować domowym sosem pomidorowym, nakładać ulubione dodatki, posypać żółtą startą mozarellą oraz suszonym oregano. W przypadku calzone należy złożyć ciasto z nadzieniem na pół i starannie zlepić brzegi tak, aby powstał wielki pieróg. Wierzch należy posmarować rozkłóconym jajkiem. Do ciasta można dodać odrobinę kurkumy, aby było złociste w kolorze.
Drożdże wymieszać z cukrem, aż się upłynnią. Dodać ciepłą wodę, sól i olej. Wsypać mąkę. Wyrobić starannie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk
dodać trochę mąki).
2) Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką w włożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto należy wyjąć, szybko wyrobić w cienko rozwałkować, zostawiając grubsze brzegi (w przypadku pizzy). Ciasto posmarować domowym sosem pomidorowym, nakładać ulubione dodatki, posypać żółtą startą mozarellą oraz suszonym oregano. W przypadku calzone należy złożyć ciasto z nadzieniem na pół i starannie zlepić brzegi tak, aby powstał wielki pieróg. Wierzch należy posmarować rozkłóconym jajkiem. Do ciasta można dodać odrobinę kurkumy, aby było złociste w kolorze.