Menu

Pralinki z nadzieniem dyniowo-orzechowym

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki dowolnego syropu

Jak przygotować

Krok po kroku

Czekoladę roztapiamy w garnku lub w kąpieli wodnej.

Silikonowe (tylko z takich wyjdą pralinki) foremki napełniamy łyżeczką czekolady. Czekoladę rozprowadzamy dokładnie po dnie i bokach foremki, na wysokość ok. 1 cm. Czekoladę dobrze rozprowadza się drewnianym patyczkiem po lodach. Foremki wkładamy do zamrażarki.

W blenderze umieszczamy puree z dyni (można też użyć kawałków upieczonej dyni), masło orzechowe i syrop. Może być to syrop daktylowy, klonowy, z agawy, jakikolwiek macie. Jeśli nie macie żadnego, to sypnijcie troszkę cukru pudru. Całość miksujemy na gładką masę.

Wyjmujemy po jednej foremce z zamrażalnika i napełniamy naszym dyniowym nadzieniem, do poziomu czekolady. Wygładzamy wierzch łyżeczką lub patyczkiem i zalewamy czekoladą.

Wkładamy do lodówki na 30 minut. Pralinki należy bardzo ostrożnie wyciągać z foremek.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Czekoladę roztapiamy w garnku lub w kąpieli wodnej.

Silikonowe (tylko z takich wyjdą pralinki) foremki napełniamy łyżeczką czekolady. Czekoladę rozprowadzamy dokładnie po dnie i bokach foremki, na wysokość ok. 1 cm. Czekoladę dobrze rozprowadza się drewnianym patyczkiem po lodach. Foremki wkładamy do zamrażarki.

W blenderze umieszczamy puree z dyni (można też użyć kawałków upieczonej dyni), masło orzechowe i syrop. Może być to syrop daktylowy, klonowy, z agawy, jakikolwiek macie. Jeśli nie macie żadnego, to sypnijcie troszkę cukru pudru. Całość miksujemy na gładką masę.

Wyjmujemy po jednej foremce z zamrażalnika i napełniamy naszym dyniowym nadzieniem, do poziomu czekolady. Wygładzamy wierzch łyżeczką lub patyczkiem i zalewamy czekoladą.

Wkładamy do lodówki na 30 minut. Pralinki należy bardzo ostrożnie wyciągać z foremek.