1. Odkrawamy czapeczki z pomidorów i wydrążamy środki z pestek i płynnych cześci, starając się by nie uszkodzić skóry. Nacieramy delikatnie odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.
2. Kuskus przygotowujemy zalewając go wrzącą wodą lub bulionem warzywnym w proporcji 1:1. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy widelcem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
3. Oliwki pestkujemy i drobno kroimy. Zioła siekamy. Cieciorkę gotujemy po wcześniejszym namoczeniu lub odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy.
4. Mieszamy kuskus z oliwkami, cieciorką, ziołami. Dodajemy soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy pomidory. Przykrywamy czapeczkami. Pieczemy w 180C przez ok 25 minut, aż pomidory będą miękkie i delikatnie pomarszczone.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie tahiny. Mieszamy tahinę z sokiem z cytryny, stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone pomidory podajemy z sosem.
1. Odkrawamy czapeczki z pomidorów i wydrążamy środki z pestek i płynnych cześci, starając się by nie uszkodzić skóry. Nacieramy delikatnie odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.
2. Kuskus przygotowujemy zalewając go wrzącą wodą lub bulionem warzywnym w proporcji 1:1. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy widelcem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
3. Oliwki pestkujemy i drobno kroimy. Zioła siekamy. Cieciorkę gotujemy po wcześniejszym namoczeniu lub odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy.
4. Mieszamy kuskus z oliwkami, cieciorką, ziołami. Dodajemy soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy pomidory. Przykrywamy czapeczkami. Pieczemy w 180C przez ok 25 minut, aż pomidory będą miękkie i delikatnie pomarszczone.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie tahiny. Mieszamy tahinę z sokiem z cytryny, stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone pomidory podajemy z sosem.