Menu

Pomidory faszerowane kuskusem, oliwkami i cieciorką polane sosem tahini

Przepis z bloga: readeat.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki: 6 dojrzałych pomidorów oliwa z oliwek sól ¾ szklanki kuskus ¾ szklanki bulionu warzywnego lub wody sól ½ szklanki cieciorki (80g)* ½ szklanki oliwek kalamata (70g) sok z ½ cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty sól pieprz
  • Sos: 4 łyżki tahiny sok ½ cytryny około ¼ szklanki wody 1-2 ząbki czosnku sól pieprz

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Odkrawamy czapeczki z pomidorów i wydrążamy środki z pestek i płynnych cześci, starając się by nie uszkodzić skóry. Nacieramy delikatnie odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.
2. Kuskus przygotowujemy zalewając go wrzącą wodą lub bulionem warzywnym w proporcji 1:1. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy widelcem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
3. Oliwki pestkujemy i drobno kroimy. Zioła siekamy. Cieciorkę gotujemy po wcześniejszym namoczeniu lub odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy.
4. Mieszamy kuskus z oliwkami, cieciorką, ziołami. Dodajemy soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy pomidory. Przykrywamy czapeczkami. Pieczemy w 180C przez ok 25 minut, aż pomidory będą miękkie i delikatnie pomarszczone.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie tahiny. Mieszamy tahinę z sokiem z cytryny, stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone pomidory podajemy z sosem.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Odkrawamy czapeczki z pomidorów i wydrążamy środki z pestek i płynnych cześci, starając się by nie uszkodzić skóry. Nacieramy delikatnie odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.
2. Kuskus przygotowujemy zalewając go wrzącą wodą lub bulionem warzywnym w proporcji 1:1. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy widelcem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
3. Oliwki pestkujemy i drobno kroimy. Zioła siekamy. Cieciorkę gotujemy po wcześniejszym namoczeniu lub odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy.
4. Mieszamy kuskus z oliwkami, cieciorką, ziołami. Dodajemy soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy pomidory. Przykrywamy czapeczkami. Pieczemy w 180C przez ok 25 minut, aż pomidory będą miękkie i delikatnie pomarszczone.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie tahiny. Mieszamy tahinę z sokiem z cytryny, stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone pomidory podajemy z sosem.

Inne przepisy od ReadEat