Menu

Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

  • Czas: 20
  • Osób: 5
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 duży bakłażan
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka kremu z prażonych migdałów Primavika
  • garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
  • kilka kropli tabasco
  • sól
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • pieprz ·
  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • garść podprażonych pestek dyni
  • 2 jajka
  • sól · pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 g wędzonego twarogu solankowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki na pastę bakłażanową:
· 1 duży bakłażan
· ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
· kilka listków bazylii
· 1 łyżka kremu z prażonych migdałów Primavika
· garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
· kilka kropli tabasco
· sól
· pieprz
· 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.

Składniki na cukiniowe placuszki:
· 2 średnie cukinie
· 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
· garść podprażonych pestek dyni
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· łyżeczka suszonego tymianku
· 100 g wędzonego twarogu solankowego
· olej rzepakowy do smażenia

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki na pastę bakłażanową:
· 1 duży bakłażan
· ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
· kilka listków bazylii
· 1 łyżka kremu z prażonych migdałów Primavika
· garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
· kilka kropli tabasco
· sól
· pieprz
· 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.

Składniki na cukiniowe placuszki:
· 2 średnie cukinie
· 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
· garść podprażonych pestek dyni
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· łyżeczka suszonego tymianku
· 100 g wędzonego twarogu solankowego
· olej rzepakowy do smażenia

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!

Inne przepisy tego autora