Składniki na pastę bakłażanową:
· 1 duży bakłażan
· ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
· kilka listków bazylii
· 1 łyżka kremu z prażonych migdałów Primavika
· garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
· kilka kropli tabasco
· sól
· pieprz
· 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.
Składniki na cukiniowe placuszki:
· 2 średnie cukinie
· 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
· garść podprażonych pestek dyni
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· łyżeczka suszonego tymianku
· 100 g wędzonego twarogu solankowego
· olej rzepakowy do smażenia
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!
Składniki na pastę bakłażanową:
· 1 duży bakłażan
· ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
· kilka listków bazylii
· 1 łyżka kremu z prażonych migdałów Primavika
· garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
· kilka kropli tabasco
· sól
· pieprz
· 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami z cukinii.
Składniki na cukiniowe placuszki:
· 2 średnie cukinie
· 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
· garść podprażonych pestek dyni
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· łyżeczka suszonego tymianku
· 100 g wędzonego twarogu solankowego
· olej rzepakowy do smażenia
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!