Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na około 25 minut - tak aby kasza wchłonęła mleko.
Dodajemy roztopione masło, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy żółtko i ubite na sztywną pianę białko. Dokładnie ale delikatnie mieszamy całą masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wykładamy porcję ciasta, formujemy płaskie placuszki, smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z masłem piernikowym, miodem lub posypane cukrem pudrem.
Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na około 25 minut - tak aby kasza wchłonęła mleko.
Dodajemy roztopione masło, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy żółtko i ubite na sztywną pianę białko. Dokładnie ale delikatnie mieszamy całą masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wykładamy porcję ciasta, formujemy płaskie placuszki, smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z masłem piernikowym, miodem lub posypane cukrem pudrem.