Menu

Pizza z hummusem, awokado i warzywami

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 4 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 i ⅓ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Dodatki:
  • Hummus bio z suszonymi pomidorami Primavika
  • 1 awokado
  • 1 cebula czerwona
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • rukola
  • wege parmezan

Jak przygotować

Krok po kroku

Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą i oregano. Następnie dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Dodać oliwę i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Paprykę w kostkę lub paski. Oliwki czarne przekroić na pół.

Ciasto podzielić na 8 mniejszych lub dwa większe kawałki. Z każdego uformować dłońmi lub przy pomocy wałka owalne lub okrągłe pizze. Każdą pizzę posmarować hummusem. Na wierz położyć przygotowane awokado oraz warzywa, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec ok. 9-10 minut. Upieczone pizze udekorować świeżą rukolą i posypać wege parmezanem. Smacznego!

Wykorzystano

Hummus z suszonymi pomidorami BIO

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą i oregano. Następnie dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Dodać oliwę i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Paprykę w kostkę lub paski. Oliwki czarne przekroić na pół.

Ciasto podzielić na 8 mniejszych lub dwa większe kawałki. Z każdego uformować dłońmi lub przy pomocy wałka owalne lub okrągłe pizze. Każdą pizzę posmarować hummusem. Na wierz położyć przygotowane awokado oraz warzywa, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec ok. 9-10 minut. Upieczone pizze udekorować świeżą rukolą i posypać wege parmezanem. Smacznego!

Inne przepisy od 2VegeLovers