Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą i oregano. Następnie dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Dodać oliwę i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Paprykę w kostkę lub paski. Oliwki czarne przekroić na pół.
Ciasto podzielić na 8 mniejszych lub dwa większe kawałki. Z każdego uformować dłońmi lub przy pomocy wałka owalne lub okrągłe pizze. Każdą pizzę posmarować hummusem. Na wierz położyć przygotowane awokado oraz warzywa, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec ok. 9-10 minut. Upieczone pizze udekorować świeżą rukolą i posypać wege parmezanem. Smacznego!
Piekarnik rozgrzać do 250 st. C. W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą i oregano. Następnie dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Dodać oliwę i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Paprykę w kostkę lub paski. Oliwki czarne przekroić na pół.
Ciasto podzielić na 8 mniejszych lub dwa większe kawałki. Z każdego uformować dłońmi lub przy pomocy wałka owalne lub okrągłe pizze. Każdą pizzę posmarować hummusem. Na wierz położyć przygotowane awokado oraz warzywa, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec ok. 9-10 minut. Upieczone pizze udekorować świeżą rukolą i posypać wege parmezanem. Smacznego!