Ryż jaśminowy ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu (na sypko). Odcedzić.
Odkroić „pierścień” grubości ok. 2-3 cm z liści kapusty pekińskiej. Tofu wyjmujemy z opakowania, osączamy. Kieliszkiem lub szklanką o niewielkiej średnicy wykrawamy z tofu krążek (2 krążki w wersji dla dwóch osób- powinny się zmieścić dokładnie 2 krążki na kostce tofu).
Wszystkie rodzaje pieprzu tłuczemy dość grubo, usypujemy z nich „ścieżkę” długości ok. 5 cm i szerokości ok. 2 cm. Dosypujemy również odrobinę ostrej papryki.
Nasz krążek z sera tofu obtaczamy w mieszance pieprzu i papryki, delikatnie dociskając, aby boki całkowicie pokryły się przyprawami.
Do urządzenia do gotowania na parze wkładamy delikatnie liście kapusty pekińskiej, lekko oprószone solą, a na nie krążek z tofu.
Gotujemy na parze ok.. 5-7 min., tak aby tofu było gorące, a kapusta lekko chrupka i jędrna.
W międzyczasie w garnku o grubym dnie rozpuszczamy ok. 3 łyżeczek cukru z odrobiną wody- do uzyskania syropu. Odkrajamy plasterek cytryny i podobnej wielkości plasterek pomarańczy (bez pestek), zanurzamy w syropie i kandyzujemy na małym ogniu kilka minut.
Oba plasterki przekroić na pół i połączyć pół plasterka pomarańczy i pół plasterka cytryny w jeden (dla uzyskania ładnego efektu kolorystycznego).
Wykładamy na talerz ryż, który lekko skrapiamy na środku sosem sojowym, na to kapustę pekińską i tofu. Smarujemy tofu leciutko tahini. Na szczycie kładziemy plasterek cytrynowo- pomarańczowy.
Dekorujemy talerz kroplami sosu sojowego oraz krótko gotowaną na parze marchewką, pokrojoną w zgrabne słupki i plastrami cytrusów.
Smacznego!
Ryż jaśminowy ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu (na sypko). Odcedzić.
Odkroić „pierścień” grubości ok. 2-3 cm z liści kapusty pekińskiej. Tofu wyjmujemy z opakowania, osączamy. Kieliszkiem lub szklanką o niewielkiej średnicy wykrawamy z tofu krążek (2 krążki w wersji dla dwóch osób- powinny się zmieścić dokładnie 2 krążki na kostce tofu).
Wszystkie rodzaje pieprzu tłuczemy dość grubo, usypujemy z nich „ścieżkę” długości ok. 5 cm i szerokości ok. 2 cm. Dosypujemy również odrobinę ostrej papryki.
Nasz krążek z sera tofu obtaczamy w mieszance pieprzu i papryki, delikatnie dociskając, aby boki całkowicie pokryły się przyprawami.
Do urządzenia do gotowania na parze wkładamy delikatnie liście kapusty pekińskiej, lekko oprószone solą, a na nie krążek z tofu.
Gotujemy na parze ok.. 5-7 min., tak aby tofu było gorące, a kapusta lekko chrupka i jędrna.
W międzyczasie w garnku o grubym dnie rozpuszczamy ok. 3 łyżeczek cukru z odrobiną wody- do uzyskania syropu. Odkrajamy plasterek cytryny i podobnej wielkości plasterek pomarańczy (bez pestek), zanurzamy w syropie i kandyzujemy na małym ogniu kilka minut.
Oba plasterki przekroić na pół i połączyć pół plasterka pomarańczy i pół plasterka cytryny w jeden (dla uzyskania ładnego efektu kolorystycznego).
Wykładamy na talerz ryż, który lekko skrapiamy na środku sosem sojowym, na to kapustę pekińską i tofu. Smarujemy tofu leciutko tahini. Na szczycie kładziemy plasterek cytrynowo- pomarańczowy.
Dekorujemy talerz kroplami sosu sojowego oraz krótko gotowaną na parze marchewką, pokrojoną w zgrabne słupki i plastrami cytrusów.
Smacznego!