SPÓD
Płatki owsiane zmiel na mąkę przy użyciu blendera. Przesyp do dużej miski. W blenderze zblenduj namoczone orzechy oraz daktyle. Gdy masa będzie klejąca i zwarta, przełóż ją do miski z mąką owsianą. Dodaj stopiony olej kokosowy, sól i ponownie zblenduj wszystkie składniki. Gdy masa będzie dość jednolita, wysmaruj olejem kokosowym foremki do muffinek. Papier do pieczenia potnij na wąskie paseczki. Do każdej foremki włóż dwa paski ułożone na krzyż. Dzięki nim, będzie łatwiej wyjąć serniczki. Dno każdej foremki wyłóż masą na spód i umieść w lodówce.
MASA SERNIKOWA
Tofu połóż na czystym ręczniczku kuchennym, chwyć za końce i dokładnie wyciśnij nadmiar wody z tofu. Wyciśnij tyle ile się da, następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki: masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko sojowe, cynamon, sól, sok z cytryny, stopiony olej kokosowy i ziarenka z laski jednej wanilii. Wszystko dokładnie zblenduj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie miała niesamowicie kremową konsystencję. Gotową przełóż na wcześniej wylepione ciastem foremki do muffinek, dokładnie i uklep masę, by nie miała pęcherzyków powietrza, udekoruj posiekanymi orzechami i umieść w zamrażalniku na około godzinę. Gdy serniczki będą zamrożone i twarde, wyjmij je z foremek i dalej przechowuj w lodówce. Są już gotowe do jedzenia.
SPÓD
Płatki owsiane zmiel na mąkę przy użyciu blendera. Przesyp do dużej miski. W blenderze zblenduj namoczone orzechy oraz daktyle. Gdy masa będzie klejąca i zwarta, przełóż ją do miski z mąką owsianą. Dodaj stopiony olej kokosowy, sól i ponownie zblenduj wszystkie składniki. Gdy masa będzie dość jednolita, wysmaruj olejem kokosowym foremki do muffinek. Papier do pieczenia potnij na wąskie paseczki. Do każdej foremki włóż dwa paski ułożone na krzyż. Dzięki nim, będzie łatwiej wyjąć serniczki. Dno każdej foremki wyłóż masą na spód i umieść w lodówce.
MASA SERNIKOWA
Tofu połóż na czystym ręczniczku kuchennym, chwyć za końce i dokładnie wyciśnij nadmiar wody z tofu. Wyciśnij tyle ile się da, następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki: masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko sojowe, cynamon, sól, sok z cytryny, stopiony olej kokosowy i ziarenka z laski jednej wanilii. Wszystko dokładnie zblenduj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie miała niesamowicie kremową konsystencję. Gotową przełóż na wcześniej wylepione ciastem foremki do muffinek, dokładnie i uklep masę, by nie miała pęcherzyków powietrza, udekoruj posiekanymi orzechami i umieść w zamrażalniku na około godzinę. Gdy serniczki będą zamrożone i twarde, wyjmij je z foremek i dalej przechowuj w lodówce. Są już gotowe do jedzenia.