1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kawałki dyni, ząbki czosnku w łupinie oraz pomidora. Piec przez 20 - 25 minut, po tym czasie sprawdzić czy dynia jest miękka i wyjąć warzywa z piekarnika lub wyjąć pomidora, a dynię dopiekać jeszcze kolejne 10 minut.
2. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 - 1 1/2 godziny.
3. W międzyczasie z upieczonej dyni wyjąć pestki, miąższ wydrążyć i zmiksować z upieczonymi pomidorami, czosnkiem, masłem migdałowym oraz ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do całkowitego ostudzenia.
4. Ciasto rozwałkować na cienki, około 0,3 mm - 0,5 mm placek i przy pomocy szklanki wykrajać kółka. Każde napełniać łyżką farszu, sklejać, dokładnie przyciskać rant widelcem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe przykryć je ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
5. Piekarnik ponownie rozgrzać do 180 stopni, pierogi delikatnie posmarować mlekiem roślinnym i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut, czyli do momentu, aż będą złote. Zjadać gorące bez dodatków, lub na zimno z hummusem, pastą z fasoli lub ulubioną sałatką.
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kawałki dyni, ząbki czosnku w łupinie oraz pomidora. Piec przez 20 - 25 minut, po tym czasie sprawdzić czy dynia jest miękka i wyjąć warzywa z piekarnika lub wyjąć pomidora, a dynię dopiekać jeszcze kolejne 10 minut.
2. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 - 1 1/2 godziny.
3. W międzyczasie z upieczonej dyni wyjąć pestki, miąższ wydrążyć i zmiksować z upieczonymi pomidorami, czosnkiem, masłem migdałowym oraz ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do całkowitego ostudzenia.
4. Ciasto rozwałkować na cienki, około 0,3 mm - 0,5 mm placek i przy pomocy szklanki wykrajać kółka. Każde napełniać łyżką farszu, sklejać, dokładnie przyciskać rant widelcem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe przykryć je ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
5. Piekarnik ponownie rozgrzać do 180 stopni, pierogi delikatnie posmarować mlekiem roślinnym i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut, czyli do momentu, aż będą złote. Zjadać gorące bez dodatków, lub na zimno z hummusem, pastą z fasoli lub ulubioną sałatką.