1. Kaszę gotujemy do miękkości (tj. przez ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
2. Z jabłek odcinamy góry tak żeby zostawić nienaruszone "czapeczki", a wnętrze jabłka dokładnie wydrążamy, robimy to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięte gniazda nasienne wyrzucamy, a miękkie kawałki siekamy.
3. Kaszę łączymy z masłem z nerkowców, pokrojonymi resztkami jabłek, sokiem z cytryny i żurawiną. Doprawiamy do smaku cynamonem.
4. Gotową mieszankę przekładamy do wydrążonych jabłek, zamykamy "czapeczkami".
5. Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, układamy w nim jabłka, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 20-25 minut (aż zaczną się spiekać) po tym czasie przykrywamy folią również z wierzchu i pieczemy przez kolejne ok. 20 minut - aż będą miękkie.
1. Kaszę gotujemy do miękkości (tj. przez ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
2. Z jabłek odcinamy góry tak żeby zostawić nienaruszone "czapeczki", a wnętrze jabłka dokładnie wydrążamy, robimy to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięte gniazda nasienne wyrzucamy, a miękkie kawałki siekamy.
3. Kaszę łączymy z masłem z nerkowców, pokrojonymi resztkami jabłek, sokiem z cytryny i żurawiną. Doprawiamy do smaku cynamonem.
4. Gotową mieszankę przekładamy do wydrążonych jabłek, zamykamy "czapeczkami".
5. Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, układamy w nim jabłka, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 20-25 minut (aż zaczną się spiekać) po tym czasie przykrywamy folią również z wierzchu i pieczemy przez kolejne ok. 20 minut - aż będą miękkie.