Menu

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym

  • Czas: 20
  • Osób: 5
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Na sos orzechowo-sezamowy:
  • 1 łyżka tahini
  • 3 łyżki masła orzechowego Primavika
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki wody spod gotowania fasoli i makaronu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • ewentualnie sól
  • Ponadto:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 600 g fasoli mamut
  • 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnego sezamu
  • 2 garście solonych i smażonych orzeszków ziemnych
  • duży pęczek natki pietruszki
  • odrobina oleju do smażenia

Jak przygotować

Krok po kroku

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy fasolę, po ok. 10 minutach gotowania do fasoli dorzucamy makaron. Gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy do miękkości.
Na suchej patelni podprażamy sezam.
Ugotowany makaron z fasolą przekładamy do dużej miski, dorzucamy paprykę. Dodajemy sos, mieszamy. Dodajemy sezam oraz posiekane orzeszki ziemne. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy fasolę, po ok. 10 minutach gotowania do fasoli dorzucamy makaron. Gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy do miękkości.
Na suchej patelni podprażamy sezam.
Ugotowany makaron z fasolą przekładamy do dużej miski, dorzucamy paprykę. Dodajemy sos, mieszamy. Dodajemy sezam oraz posiekane orzeszki ziemne. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!

Inne przepisy tego autora