Menu

Pasta dyniowo słonecznikowa

  • Czas: 20
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka upeczonej lub uduszonej dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • sól himalajska (szczypta)
  • pieprz biały (szczypta)
  • 5 łyżek mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • sezam

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę i uduś lub upiecz do momentu aż będzie miękka.
2. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
2. Umieść wszystkie składniki – poza słonecznikiem – w pojemniku blendera i miksuj do uzyskania jednolitej pasty. Na koniec dodaj uprażone ziarna łuskanego słonecznika i zblenduj, tak aby dało się wyczuć nie do końca rozdrobnione ziarna.
3. Podawaj posypaną białym i czarnym sezamem do pieczywa lub jako farsz w tortilli.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę i uduś lub upiecz do momentu aż będzie miękka.
2. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
2. Umieść wszystkie składniki – poza słonecznikiem – w pojemniku blendera i miksuj do uzyskania jednolitej pasty. Na koniec dodaj uprażone ziarna łuskanego słonecznika i zblenduj, tak aby dało się wyczuć nie do końca rozdrobnione ziarna.
3. Podawaj posypaną białym i czarnym sezamem do pieczywa lub jako farsz w tortilli.

Inne przepisy tego autora