Menu

Pasta dyniowa z tahini i syropem z daktyli

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 nieduża dynia
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżka prażonego sezamu
  • łyżka syropu z daktyli
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/4 cytryny

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię kroimy na kawałki, posypujemy solą, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut (lub do miękkości).
Studzimy, obieramy, blendujemy razem z tahini, jogurtem i czosnkiem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Podajemy z prażonymi ziarnami sezamu i syropem z daktyli.

* przepis jest moją wersją receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerusalem"

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię kroimy na kawałki, posypujemy solą, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut (lub do miękkości).
Studzimy, obieramy, blendujemy razem z tahini, jogurtem i czosnkiem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Podajemy z prażonymi ziarnami sezamu i syropem z daktyli.

* przepis jest moją wersją receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerusalem"

Inne przepisy tego autora