Dynię kroimy na kawałki, posypujemy solą, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut (lub do miękkości).
Studzimy, obieramy, blendujemy razem z tahini, jogurtem i czosnkiem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Podajemy z prażonymi ziarnami sezamu i syropem z daktyli.
* przepis jest moją wersją receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerusalem"
Dynię kroimy na kawałki, posypujemy solą, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut (lub do miękkości).
Studzimy, obieramy, blendujemy razem z tahini, jogurtem i czosnkiem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Podajemy z prażonymi ziarnami sezamu i syropem z daktyli.
* przepis jest moją wersją receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerusalem"