Menu

Pampuchy

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Ciasto drożdżowe 500g białej mąki pszennej (najlepszy będzie typ 405 - pączki uzyskają najjaśniejszy kolor) 50g drożdży 100g cukru (½ szklanki) 200ml wody (1 niepełna szklanka; ciepła (nie gorąca!)) 2 łyżki masła lub tłuszczu roślinnego (czubate) szczypta soli
  • Nadzienie 300g masła orzechowego, masła migdałowego, pasty tahini, masła czekoladowego, pasty z nasion lotosu, pasty z fasolki adzuki, świeżych owoców sezonowych (do wyboru)
  • Polewa (Optional) 200g śmietany, polewy czekoladowej lub zmiksowanych owoców (truskawki, maliny, jagody)

Jak przygotować

Krok po kroku

Wykonanie
Ciasto drożdżowe
Krok 1.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Krok 2.
Pampuchy - przepis - krok 2 Rozczyn wlewamy do miski z pozostałą mąką, dodajemy pozostałą wodę, cukier i sól i mieszamy, zagniatając, do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
Krok 3.
Pampuchy - przepis - krok 3 Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodajemy tłuszcz i zagniatamy dokładnie, łącząc wszystkie składniki i wtłaczając do ciasta jak największą ilość powietrza.
Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Można pomóc sobie mikserem z końcówkami świderkami lub wyrabiać w robocie planetarnym.
Krok 4.
Pampuchy - przepis - krok 4 Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Można przyspieszyć wyrastanie ciasta w piekarniku (temperatura 35-40 °C, zamknięte drzwiczki, ok. 30 minut lub temperatura 180 °C, otwarte drzwiczki, ok. 30 minut)
Krok 5.
Pampuchy - przepis - krok 5 Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączoną stolnicę i delikatnie przyciskamy dłońmi, odgazowując i lekko zagniatając. Dzielimy na 18 równych części.
Formowanie pampuchów
Krok 6.
Pampuchy - przepis - krok 6 Z każdej części ciasta formujemy kulę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm.
Krok 7.
Pampuchy - przepis - krok 7 Każdy krążek ciasta obracamy spodem do góry (będzie się łatwiej sklejać), a na środek nakładamy nadzienie.
Krok 8.
Pampuchy - przepis - krok 8 Sklejamy brzegi ciasta, tworząc kształt paczuszki-sakiewki i dobrze dociskamy. Można też kulać ciasto w dłoniach na kształt regularnych bułek lub składać razem dwa krążki przełożone nadzieniem i wykrawać z nich pączki za pomocą szklanki.
Krok 9.
Pampuchy - przepis - krok
Zostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.
Gotowanie na parze
Krok 10.
W zależności od wielkości posiadanego durszlaku/naczynia do gotowania na parze gotujemy po 1-3 pączki, rozpoczynając od tych, które zostały uformowane jako pierwsze i najszybciej wyrosły.
Najprostszym sposobem gotowania pączków na parze jest umieszczenie durszlaku w garnku, wlanie na dno garnka ok. 5 cm wody tak, aby nie dotykała dna durszlaku i zagotowanie.
Pampuchy można układać na dnie durszlaku na kawałkach papieru do pieczenia lub smarować ich spody tłuszczem, żeby zapobiec przywieraniu.
Krok 11.
Durszlak z pampuchami przykrywamy i na dużym ogniu, partiami, pod przykryciem, gotujemy pączki na parze przez ok. 10-12 minut.
Krok 12.
Pampuchy czyli pączki na parze serwujemy gorące, od razu po wyjęciu z durszlaku. Opcjonalnie można polać je śmietaną, polewą czekoladową lub zmiksowanymi owocami.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Wykonanie
Ciasto drożdżowe
Krok 1.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Krok 2.
Pampuchy - przepis - krok 2 Rozczyn wlewamy do miski z pozostałą mąką, dodajemy pozostałą wodę, cukier i sól i mieszamy, zagniatając, do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
Krok 3.
Pampuchy - przepis - krok 3 Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodajemy tłuszcz i zagniatamy dokładnie, łącząc wszystkie składniki i wtłaczając do ciasta jak największą ilość powietrza.
Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Można pomóc sobie mikserem z końcówkami świderkami lub wyrabiać w robocie planetarnym.
Krok 4.
Pampuchy - przepis - krok 4 Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Można przyspieszyć wyrastanie ciasta w piekarniku (temperatura 35-40 °C, zamknięte drzwiczki, ok. 30 minut lub temperatura 180 °C, otwarte drzwiczki, ok. 30 minut)
Krok 5.
Pampuchy - przepis - krok 5 Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączoną stolnicę i delikatnie przyciskamy dłońmi, odgazowując i lekko zagniatając. Dzielimy na 18 równych części.
Formowanie pampuchów
Krok 6.
Pampuchy - przepis - krok 6 Z każdej części ciasta formujemy kulę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm.
Krok 7.
Pampuchy - przepis - krok 7 Każdy krążek ciasta obracamy spodem do góry (będzie się łatwiej sklejać), a na środek nakładamy nadzienie.
Krok 8.
Pampuchy - przepis - krok 8 Sklejamy brzegi ciasta, tworząc kształt paczuszki-sakiewki i dobrze dociskamy. Można też kulać ciasto w dłoniach na kształt regularnych bułek lub składać razem dwa krążki przełożone nadzieniem i wykrawać z nich pączki za pomocą szklanki.
Krok 9.
Pampuchy - przepis - krok
Zostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.
Gotowanie na parze
Krok 10.
W zależności od wielkości posiadanego durszlaku/naczynia do gotowania na parze gotujemy po 1-3 pączki, rozpoczynając od tych, które zostały uformowane jako pierwsze i najszybciej wyrosły.
Najprostszym sposobem gotowania pączków na parze jest umieszczenie durszlaku w garnku, wlanie na dno garnka ok. 5 cm wody tak, aby nie dotykała dna durszlaku i zagotowanie.
Pampuchy można układać na dnie durszlaku na kawałkach papieru do pieczenia lub smarować ich spody tłuszczem, żeby zapobiec przywieraniu.
Krok 11.
Durszlak z pampuchami przykrywamy i na dużym ogniu, partiami, pod przykryciem, gotujemy pączki na parze przez ok. 10-12 minut.
Krok 12.
Pampuchy czyli pączki na parze serwujemy gorące, od razu po wyjęciu z durszlaku. Opcjonalnie można polać je śmietaną, polewą czekoladową lub zmiksowanymi owocami.

Inne przepisy od Pozytywna Kuchnia