Menu

Orzechowo-kokosowe „trufelki” jaglane

  • Czas: 90
  • Osób: 5
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 30 g kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej orzechowe)
  • 2 czubate łyżeczki masła z nerkowców
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub innego słodu)
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • amarantus ekspandowany (lub mielone orzechy)

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy kaszę i mieszając gotujemy aż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Dodajemy masło z nerkowców, wiórki kokosowe, syrop z agawy i widelcem dokładnie mieszamy.
3. Z tak powstałej masy w rękach formujemy małe kuleczki, natykamy je na drewniane wykałaczki i obtaczamy w amarantusie (lub orzeszkach).
4. W małym garnuszku w 1/4 szklanki mleka sojowego rozpuszczamy czekoladę.
5. Kuleczki delikatnie zanurzamy w czekoladzie tak żeby całe pokryły się czekoladą a następnie odstawiamy do kubka (uważając żeby się nie stykały) i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej na całą noc) żeby czekolada zastygła.

Wykorzystano

Masło z nerkowców prażone Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy kaszę i mieszając gotujemy aż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Dodajemy masło z nerkowców, wiórki kokosowe, syrop z agawy i widelcem dokładnie mieszamy.
3. Z tak powstałej masy w rękach formujemy małe kuleczki, natykamy je na drewniane wykałaczki i obtaczamy w amarantusie (lub orzeszkach).
4. W małym garnuszku w 1/4 szklanki mleka sojowego rozpuszczamy czekoladę.
5. Kuleczki delikatnie zanurzamy w czekoladzie tak żeby całe pokryły się czekoladą a następnie odstawiamy do kubka (uważając żeby się nie stykały) i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej na całą noc) żeby czekolada zastygła.

Inne przepisy tego autora