Menu

Orzechowe spring rollsy

Przepis z bloga: grochemogarnek.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 2
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Skład (12 sztuk): 100g tofu wędzonego, 1 średnia marchewka, 1/2 pęczka szczypiorku, 12 arkuszy papieru ryżowego, garść świeżego szpinaku, 1 opakowanie (100g) tzw. makaronu sojowego (z fasoli mung).
  • Marynata do tofu: 1 łyżka masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sok z 1 limonki, opcjonalnie: szczypta suszonej chili.
  • Sos: 1 łyżka masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, sok z 1/2 limonki, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego.

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Składniki na marynatę wymieszać. Tofu pokroić w paski (powinny nam wyjść 24 sztuki), zalać marynatą i odstawić na 10 min,
2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie bazki, posiekać szczypiorek,
3. Składniki na sos wymieszać i wstawić do lodówki,
4. Zamarynowane tofu podsmażyć na złoto na patelni i odstawic do przestygnięcia.
5. Makaron sojowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
6. Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie ułożyć na desce do krojenia, posmarować wnętrze sosem przy pomocy pędzelka silikonowego. Na arkuszu układać po kolei: 2 paski tofu, odrobinę makaronu, kilka pasków marchewek, 2-3 listki szpinaku, posypać szczypiorkiem i zawijać (najpierw przykryć farsz dolną częścią arkusza, później zagiąć oba boki, następnie zwinąć sajgonkę tak by całość stworzyła zgrabną paczuszkę).
7. Zjadać maczając w pozostałym sosie.

Wykorzystano

Masło orzechowe ACTIVE 100% orzeszków arachidowych

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Składniki na marynatę wymieszać. Tofu pokroić w paski (powinny nam wyjść 24 sztuki), zalać marynatą i odstawić na 10 min,
2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie bazki, posiekać szczypiorek,
3. Składniki na sos wymieszać i wstawić do lodówki,
4. Zamarynowane tofu podsmażyć na złoto na patelni i odstawic do przestygnięcia.
5. Makaron sojowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
6. Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie ułożyć na desce do krojenia, posmarować wnętrze sosem przy pomocy pędzelka silikonowego. Na arkuszu układać po kolei: 2 paski tofu, odrobinę makaronu, kilka pasków marchewek, 2-3 listki szpinaku, posypać szczypiorkiem i zawijać (najpierw przykryć farsz dolną częścią arkusza, później zagiąć oba boki, następnie zwinąć sajgonkę tak by całość stworzyła zgrabną paczuszkę).
7. Zjadać maczając w pozostałym sosie.

Inne przepisy od Grochem o Garnek