Masło orzechowe, tahini, miód i syrop umieścić w miseczce i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę. Po tym czasie wyjąć, dodać olej rzepakowy i dobrze wymieszać (konsystencja powinna być płynna). Płatki owsiane przesypać do miski, dodać szczyptę soli i zalać całość orzechową mieszanką, na tym etapie można też dodać ulubione przyprawy korzenne np. 1 łyżeczkę cynamonu. Całość porządnie wymieszać, najpierw przy pomocy łyżki, następnie rękami. Na koniec dodając orzechy laskowe.
Granole rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Po 5 minutach przemieszać całość by równomiernie się zarumieniła. Wstawić z powrotem i piec kolejne 5-7 minut do ładnego zarumienienia (należy bardzo uważać, żeby całość się nadmiernie nie przypiekła, bo wtedy będzie gorzka). Zarumienioną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia, następnie połamać większe kawałki i całość przenieść do szczelnych słoików.
Masło orzechowe, tahini, miód i syrop umieścić w miseczce i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę. Po tym czasie wyjąć, dodać olej rzepakowy i dobrze wymieszać (konsystencja powinna być płynna). Płatki owsiane przesypać do miski, dodać szczyptę soli i zalać całość orzechową mieszanką, na tym etapie można też dodać ulubione przyprawy korzenne np. 1 łyżeczkę cynamonu. Całość porządnie wymieszać, najpierw przy pomocy łyżki, następnie rękami. Na koniec dodając orzechy laskowe.
Granole rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Po 5 minutach przemieszać całość by równomiernie się zarumieniła. Wstawić z powrotem i piec kolejne 5-7 minut do ładnego zarumienienia (należy bardzo uważać, żeby całość się nadmiernie nie przypiekła, bo wtedy będzie gorzka). Zarumienioną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia, następnie połamać większe kawałki i całość przenieść do szczelnych słoików.