Menu

Orzechowa czekośliwka świąteczna

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Biszkopt czekoladowy 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • masa śliwkowa 1 litr powideł śliwkowych domowych skórka pomarańczowa z sok z jednej pomarańczy 100 ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea. 50 g śliwek suszonych sos trzcinowy 3-4 ziarenka kardamonu kilka goździków. cynamon
  • mus orzechowy 500ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 150 g masła orzechowego 1szt cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru lub wg uznania
  • Dodatkowo poncz 100ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea 1 sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru pudru 300g czekolady do temperowania
  • masło orzechowe Primavika

Jak przygotować

Krok po kroku

Biszkopt czekoladowy
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut Masa śliwkowa
Suszone śliwki kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy herbatę zieloną truskawkową dodajmy pokrojone śliwki, skórkę i sok z pomarańczy, kardamon, goździki,syrop trzcinowy , cynamon według uznania. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec wyjmujemy goździki i kardamon, dodajemy powidła śliwkowe mieszamy gotujemy kilka minut.
Mus orzechowy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze cukrem waniliowym i małymi porcjami ser mascarpone i masło orzechowe. Primavika
poncz
Do szklanki wlewamy herbatę dodajemy cukier puder i sok z cytryny dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru
Czekoladę temperujemy w mikrofali, oblewamy tort z reszty robimy dekoracje na tort według uznania.
Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą nasączamy ponczem, wykładamy gorącą masę śliwkową.Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Na masę śliwkową wylewamy mus orzechowy, przykrywamy drugą częścią biszkopt, nasączamy ponczem, ciasto oblewamy polewą czekoladową. Robimy dekoracje według uznania.

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Biszkopt czekoladowy
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut Masa śliwkowa
Suszone śliwki kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy herbatę zieloną truskawkową dodajmy pokrojone śliwki, skórkę i sok z pomarańczy, kardamon, goździki,syrop trzcinowy , cynamon według uznania. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec wyjmujemy goździki i kardamon, dodajemy powidła śliwkowe mieszamy gotujemy kilka minut.
Mus orzechowy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze cukrem waniliowym i małymi porcjami ser mascarpone i masło orzechowe. Primavika
poncz
Do szklanki wlewamy herbatę dodajemy cukier puder i sok z cytryny dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru
Czekoladę temperujemy w mikrofali, oblewamy tort z reszty robimy dekoracje na tort według uznania.
Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą nasączamy ponczem, wykładamy gorącą masę śliwkową.Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Na masę śliwkową wylewamy mus orzechowy, przykrywamy drugą częścią biszkopt, nasączamy ponczem, ciasto oblewamy polewą czekoladową. Robimy dekoracje według uznania.

Inne przepisy tego autora