Menu

Konkurs “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką” zakończony!

dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie

  • I miejsce

    Magdalena Jutrzenka

    Nagroda I miejsce
    a. robot kuchenny firmy BOSCH: MUM 57860 marki Bosch
    b. warsztaty kulinarne u P. Kucharskiego;
    c. zestaw produktów Primavika i Primaeco;
    d. koszulka „JEM ZDROWO!”  zaprojektowana przez koszulkowo.pl
    e. bukowa deska kuchenna do serwowania przekąsek z gratulacjami od Primavika
    f. książka: L. Boone „Superpokarmy roślinne”

  • II miejsce

    Natalia Mętrak-Ruda

    Nagroda za II miejsce:
    a. robot kuchenny firmy BOSCH: MUM 52120 marki Bosch
    b. warsztaty kulinarne u P. Kucharskiego;
    c. zestaw produktów Primavika i Primaeco;
    d. koszulka „JEM ZDROWO!”  zaprojektowana przez koszulkowo.pl
    e. bukowa deska kuchenna do serwowania przekąsek z gratulacjami od Primavika
    f. książka: L. Boone „Superpokarmy roślinne”

  • III miejsce

    Małgorzata Firgolska

    Nagroda za III miejsce:
    a. robot kuchenny firmy BOSCH: MUM 52120 marki Bosch
    b. zestaw produktów Primavika i Primaeco;
    c. koszulka „JEM ZDROWO!”  zaprojektowana przez koszulkowo.pl
    d. bukowa deska kuchenna do serwowania przekąsek z gratulacjami od Primavika
    e. książka pt.: L. Boone „Superpokarmy roślinne”

PRIMAZASADY ZDROWEGO GOTOWANIA:

1. Unikaj mięsa i produktów odzwierzęcych, ponieważ są one źródłem dużej ilości tłuszczów nasyconych, które podwyższają poziom cholesterolu i powodują między innymi takie choroby jak otyłość, miażdżyca, nadciśnienie.

2.  Nie używaj alkoholu, ponieważ każda nawet mała dawka zostawia swój negatywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zaburza funkcję serca, a przy częstszym stosowaniu może spowodować stałe uszkodzenia. Działa podrażniająca na układ pokarmowy i może prowadzić do stałych i poważnych uszkodzeń. Dodatkowo zaburza wchłanianie produktów odżywczych niezbędnych do zdrowego funkcjonowania organizmu takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

3.  Nie używaj kawy. Wszyscy znamy pobudzające działanie kawy, które „stawia” na nogi. Niestety nie dostarcza ona nam energii która tak bardzo jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania tak jak porządne śniadanie bogate w węglowodany, białko i tłuszcze. Jest ona sztucznym stymulatorem układu nerwowego. Picie kawy zwiększa wyraźnie zapotrzebowanie na żelazo, cynk, wapń, magnez i witaminy grupy B. Jest uzależniająca. Podnosi ciśnienie krwi i prowadzi do stałego napięcia stresowego.

4.  Ograniczaj sól i cukier, ponieważ jest ich stanowczo za dużo w naszych kuchniach. Zdrowa porcja soli w codziennej diecie nie powinna przekraczać 6 g (tj. jedna płaska łyżeczka). Zbyt duża podaż soli przyczynia się do powstania nadciśnienia tętniczego, niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie całego układu krążenia co może prowadzić do udaru mózgu, a także może prowadzić do osteoporozy, ponieważ za duże ilości sodu wpływają na wypłukiwanie jonów wapnia z kości.

Cukier jest źródłem tzw. „pustych kalorii” ponieważ nie dostarcza on nam nic prócz energii. Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, powoduje gwałtowny skok cukry we krwi co daje uczucie sytości. Niestety jest to bardzo zwodnicze ponieważ uczucie to znika bardzo szybko zostawiając po sobie jeszcze większe uczucie głodu. Jest głównym czynnikiem powodującym otyłość i cukrzycę. (ja bym ten punkt podzieliła na dwa oddzielne)

5.  W przepisach dodawaj dużo owoców i warzyw, ponieważ są one naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów, które tak bardzo potrzebne są nam do utrzymania zdrowia i regulacji funkcji organizmu. Są bogate w antyoksydanty, które oczyszczają organizm z wolnych rodników. Są źródłem naturalnego błonnika, regulującego funkcjonowanie układu pokarmowego.

6.   Staraj się jeść produkty jak najmniej przetworzone. Produkty które są bardziej lub mniej przetworzone niestety tracą na swoich wartościach odżywczych. W wyniku długotrwałych obróbek termicznych wytrącają się witaminy i sole mineralne. Często takie produkty zawierają dodatki do żywności które mają na celu polepszenie smakowitości lub przedłużenie przydatności do spożycia. Niestety takie dodatki nie zostają obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważne jest aby jeść produkty świeże, jak najmniej przetworzone, z znanych nam źródeł oraz bez dodatków chemicznych.

7.  Powiedz nie GMO! Rośliny które ulegają genetycznym modyfikacjom tracą swoją pierwotną i naturalną postać, są udoskonalane przez człowieka. Jednak ingerencja w naturę nie przyniosła do tej pory pozytywnych skutków. W przypadku organizmów genetycznie modyfikowanych wciąż jest zbyt mało badań które jednogłośnie pokazały by ich szkodliwość na ludzki organizm, jednak jest bardzo dużo dowodów na chorobowe, a nawet śmiertelne oddziaływanie ich na zwierzętach. Naukowcy mówią, że jest jeszcze zbyt wcześnie aby zaobserwować skutki spożywania GMO przez ludzi. Wniosek jest jeden. Lepiej nie eksperymentować na własnym zdrowiu i pozostać przy naturze.

8.  Unikaj substancji konserwujących i sztucznych barwników, ponieważ są to chemiczne, sztucznie produkowane substancje, które w większości mają negatywny wpływ na nasze zdrowie a czasem nawet mają działanie toksyczne. Oddziaływają najczęściej na układ nerwowy, zaburzając jego funkcję. Niestety takie substancje są nieodłączną częścią większości produktów spożywczych jakie możemy kupić w sklepach. Kryją się one pod różnymi chemicznymi nazwami lub symbolami E i numerem. Przy zdrowym trybie życia należy wyrobić sobie nawyk dokładnego czytania etykiet i wybierania takich produktów które zawierają jak najmniej szkodliwych dodatków do żywności.

9.  Wprowadź do swojej diety nasiona i orzechy. Są one źródłem wielu witamin m.in. witaminy A, witamin z grupy B oraz E, ale najważniejsze jest to że dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bardzo dobrym źródłem białka, które w odpowiednim połączeniu z innymi białkowymi produktami mogą tworzyć białko pełnowartościowe. Fakt ten sprawia że są tak ważne w diecie bezmięsnej. Oprócz białka dostarczają spore ilości żelaza i wapnia.

10. Margarynę i oleje rafinowane zamień na masło, oliwę z oliwek i oleje nierafinowane. Margaryna zawiera tłuszcze trans które bardzo szkodzą na układ krwionośny przyczyniając się do chorób serca a oleje rafinowane są pozbawione wszystkich składników odżywczych. Do sałatek najlepiej używać oliwy z oliwek lub olejów nierafinowanych.