Menu

Mocno orzechowe ciasteczka owsiane

  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (użyłam górskie)
  • 2 garście pestek słonecznika
  • 1 garść wiórek kokosa
  • 1/3 słoiczka masła orzechowego Primavika
  • 1-2 łyżki płynnego miodu (polecam spróbować i ew. dosłodzić)
  • 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
  • jajko
  • trochę wody lub mleka (by z ciasta dało się lepić)

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło orzechowe przekładamy do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż się rozpuści. Do większej miski wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika, kokos oraz mąkę, mieszamy po czym dodajemy masło z miodem, wbijamy jajko i wyrabiamy lepiące ciasto. Następnie formujemy z niego okrągłe ciasteczka (ciasto jest lepiące, dlatego polecam podsypywać dłonie mąką), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15 minut.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Masło orzechowe przekładamy do rondelka, dodajemy miód i podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż się rozpuści. Do większej miski wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika, kokos oraz mąkę, mieszamy po czym dodajemy masło z miodem, wbijamy jajko i wyrabiamy lepiące ciasto. Następnie formujemy z niego okrągłe ciasteczka (ciasto jest lepiące, dlatego polecam podsypywać dłonie mąką), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15 minut.

Inne przepisy tego autora