Menu

Marynowana sałatka z kolorowej marchwi

  • Czas: 30
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki sałatki: 1 fioletowa marchew, 1 pomarańczowa marchew, 1 żółta marchew, 1 czerwona hiszpańska pomarańcza.
  • Składniki dresingu: sok z jednej czerwonej pomarańczy, sok z połowy cytryny, kawałek 2 cm imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/2 małej chili, 2 łyżeczki masła sezamowego, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, garść tajskiej bazylii.
  • Składniki dodatków: garść świeżej tajskiej bazylii, odrobina siekanego szczypiorku, 2 łyżki białego sezamu, 1 czerwona pomarańcza pokrojona w cząstki.

Jak przygotować

Krok po kroku

Marchew obrać i ściąć plastry obierakiem do warzyw, przełożyć do dużego naczynia, dodać filetowaną pomarańcze. Sezam uprażyć na suchej patelni. W blenderze umieścić wszystkie składniki dresingu, zmiksować na gładką masę, dresing przelać do naczynia z marchewką i pomarańczą, wszystko dokładnie wymieszać, dodać na końcu prawie cały uprażony sezam oraz posiekany szczypiorek, przemieszać i wyłożyć do misy. Udekorować cząstkami pomarańczy, świeżymi listkami bazylii oraz sezamem.

Wykorzystano

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Marchew obrać i ściąć plastry obierakiem do warzyw, przełożyć do dużego naczynia, dodać filetowaną pomarańcze. Sezam uprażyć na suchej patelni. W blenderze umieścić wszystkie składniki dresingu, zmiksować na gładką masę, dresing przelać do naczynia z marchewką i pomarańczą, wszystko dokładnie wymieszać, dodać na końcu prawie cały uprażony sezam oraz posiekany szczypiorek, przemieszać i wyłożyć do misy. Udekorować cząstkami pomarańczy, świeżymi listkami bazylii oraz sezamem.

Inne przepisy od Smaki Alzacji