Menu

Marmurkowa babka jagodowo- cytrynowa

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego ( owsiane, ryżowe, sojowe, orzechowe)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 słoik jagódki kamczackiej Primavika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier

Jak przygotować

Krok po kroku

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugiej mleko koko, napój sojowy olej, ocet i wanilię. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Otrzymaną masę dzielimy na dwie, mniej więcej równe części.
Do jednej porcji dodajemy sok i skórkę z cytryny. Do drugiej słoiczek jagódki kamczackiej Primaviki.. Jeżeli mamy zwykłą foremkę do babki, smarujemy ją olejem, jeżeli silikonową - nic nie musimy robić. Nakładamy małymi warstwami ciasto do formy, na przemian cytrynowe i jagodowe, a następnie, po wlaniu ostatniej, delikatnie, JEDNOKROTNIE mieszamy łyżką.
Pieczemy przez około godzinę w temp. 180 st. C do tzw. suchego patyczka . Gotową babkę należy polukrować lukrem przyrządzonym z cukru pudru i soku z cytryny lub posypać cukrem pudrem! Gotowe! :)

Wykorzystano

Jak przygotować

Krok po kroku

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugiej mleko koko, napój sojowy olej, ocet i wanilię. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Otrzymaną masę dzielimy na dwie, mniej więcej równe części.
Do jednej porcji dodajemy sok i skórkę z cytryny. Do drugiej słoiczek jagódki kamczackiej Primaviki.. Jeżeli mamy zwykłą foremkę do babki, smarujemy ją olejem, jeżeli silikonową - nic nie musimy robić. Nakładamy małymi warstwami ciasto do formy, na przemian cytrynowe i jagodowe, a następnie, po wlaniu ostatniej, delikatnie, JEDNOKROTNIE mieszamy łyżką.
Pieczemy przez około godzinę w temp. 180 st. C do tzw. suchego patyczka . Gotową babkę należy polukrować lukrem przyrządzonym z cukru pudru i soku z cytryny lub posypać cukrem pudrem! Gotowe! :)

Inne przepisy tego autora