Menu

Makaron z cukinii z sosem awokado i tahini

Przepis z bloga: cookitlean.pl/
  • Czas: 20
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 cukinie
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tahini Primavika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 1 garść orzechów włoskich

Jak przygotować

Krok po kroku

Cukinie myjemy, odcinamy końce i korzystając ze spiromatu lub tarki o małych oczkach robimy nitki spaghetti. Alternatywnie możemy zrobić tagliatelle używając zwykłej obieraczki, obierając cukinię długimi pociągnięciami, aż do pestek. Solimy, mieszamy i odstawiamy na bok.

W kielichu blendera umieszczamy obrane awokado bez pestki, oliwę, tahinę, sok z cytryny i starty ząbek czosnku. Miksujemy na do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody (uważając, by nie dodać jej za dużo gdyż cukinia puści sok i dodatkowo rozrzedzi sos). Solimy, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i mieszamy.

Makaron mieszamy z sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Cukinie myjemy, odcinamy końce i korzystając ze spiromatu lub tarki o małych oczkach robimy nitki spaghetti. Alternatywnie możemy zrobić tagliatelle używając zwykłej obieraczki, obierając cukinię długimi pociągnięciami, aż do pestek. Solimy, mieszamy i odstawiamy na bok.

W kielichu blendera umieszczamy obrane awokado bez pestki, oliwę, tahinę, sok z cytryny i starty ząbek czosnku. Miksujemy na do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody (uważając, by nie dodać jej za dużo gdyż cukinia puści sok i dodatkowo rozrzedzi sos). Solimy, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i mieszamy.

Makaron mieszamy z sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Inne przepisy od Cook it Lean