Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.
Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.
W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.
Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.
Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.
Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.
Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.
W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.
Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.
Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.