Menu

Leniwe pierogi z sosem orzechowym

Przepis z bloga: www.mamakarmiaca.com.pl
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Ciasto
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Sos
  • 2 łyżki masła orzechowego Firmowego 100% Crunchy Primavika
  • 6 łyżek golden syrupu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować

Krok po kroku

Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.

Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.

W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.

Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.

Wykorzystano

Masło orzechowe Firmowe 100% Crunchy

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe jajko, mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i zagniatamy ciasto na leniwe pierogi.

Ciasto przekładamy na blat prószony mąką i toczymy z niego wałeczek o średnicy około 3 cm. Następnie tniemy go ostrym nożem pod lekkim kątem na 1,5 cm kawałeczki.

W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy nasze leniwe pierogi, następnie delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub sitkiem.

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie i podajemy razem z leniwymi pierogami. Ozdabiamy siekanymi orzechami.

Leniwe pierogi możecie również podać na taki sposób jaki Wam odpowiada.

Inne przepisy od Mama Karmiąca