Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy- smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.
Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy- smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.
Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.