Menu

Lasagne z bakłażana

  • Czas: 60
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/3 szklanki mąki z pełnoziarnistej
  • 400 g pomidorów bez skórki ( z puszki lub świeżych )
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Primaeco
  • 2 średnie cebule
  • 120 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100 g sera dojrzewającego - do posypania lasagne
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować

Krok po kroku

Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy- smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.


Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.

Ser zetrzeć na tarce.

W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Wykorzystano

Koncentrat pomidorowy Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy- smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.


Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.

Ser zetrzeć na tarce.

W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Inne przepisy tego autora