Dynię umyć, pokroić na 4 części, wydrążyć pestki i upiec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Gdy będzie miękka, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki.
W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojone marchewki i cebulę, przyprawić solą, dodać tymianek. Gdy marchewka będzie miękka (po ok 20 minutach), dodać pół słoiczka soi w sosie pomidorowym, następnie upieczoną dynię, przyprawić papryką, dolać ok. 2 szklanek wody źródlanej (lub więcej, w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać) podgotować jeszcze ok. 10 minut. Udekorować serem feta i prażonym słonecznikiem.
Dynię umyć, pokroić na 4 części, wydrążyć pestki i upiec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Gdy będzie miękka, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki.
W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojone marchewki i cebulę, przyprawić solą, dodać tymianek. Gdy marchewka będzie miękka (po ok 20 minutach), dodać pół słoiczka soi w sosie pomidorowym, następnie upieczoną dynię, przyprawić papryką, dolać ok. 2 szklanek wody źródlanej (lub więcej, w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać) podgotować jeszcze ok. 10 minut. Udekorować serem feta i prażonym słonecznikiem.