Menu

Łagodna zupa dyniowa

  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • dynia hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól, papryka słodka, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • ser feta
  • podprażony słonecznik

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię umyć, pokroić na 4 części, wydrążyć pestki i upiec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Gdy będzie miękka, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki.
W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojone marchewki i cebulę, przyprawić solą, dodać tymianek. Gdy marchewka będzie miękka (po ok 20 minutach), dodać pół słoiczka soi w sosie pomidorowym, następnie upieczoną dynię, przyprawić papryką, dolać ok. 2 szklanek wody źródlanej (lub więcej, w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać) podgotować jeszcze ok. 10 minut. Udekorować serem feta i prażonym słonecznikiem.

Wykorzystano

Soja w sosie pomidorowym Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Dynię umyć, pokroić na 4 części, wydrążyć pestki i upiec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Gdy będzie miękka, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki.
W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojone marchewki i cebulę, przyprawić solą, dodać tymianek. Gdy marchewka będzie miękka (po ok 20 minutach), dodać pół słoiczka soi w sosie pomidorowym, następnie upieczoną dynię, przyprawić papryką, dolać ok. 2 szklanek wody źródlanej (lub więcej, w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać) podgotować jeszcze ok. 10 minut. Udekorować serem feta i prażonym słonecznikiem.

Inne przepisy tego autora